Trodevna dijeta za brze rezultate: Za 3 dana možete da izgubite i do 5 kilograma
Foto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

Vojnički režim

Trodevna dijeta za brze rezultate: Za 3 dana možete da izgubite i do 5 kilograma

Ishrana -

Uz trodnevnu ishranu, neki ljudi mogu da izgube i do 4 kilograma (s tim što je ovde pre svega reč o gubitku vode), ali je osećaj zadovoljstva zbog brzih rezultata odličan. Princip po kojem dijeta donosi rezultate zasniva se na smanjenom unosu kalorija i ubrzanom metabolizmu koji sagoreva veće količine masti.

Prve varijante trodnevne dijete nastale su krajem osamdesetih godina, a zvale su se vojnička dijeta, mornarička dijeta, dijeta Klivlend klinike ili jednostavno trodnevna dijeta.

Zajedničko im je jedino trodnevno trajanje i obećanje da će za tri dana izgubiti 4 do 5 kilograma. Većina varijanti uključuje konzumaciju velikih količina tunjevine i povrća i sladoleda uveče, uz ispijanje najmanje četiri čaše vode tokom dana.

Sama dijeta je energetski restriktivna i obećava relativno brz gubitak težine u kratkom vremenskom periodu, što sa sobom nosi rizik od usporavanja metabolizma i posledično vraćanja kilograma nakon završetka dijete. Jedina prednost takve dijete je što je kratkotrajna, pa neće biti deficita vitamina i minerala.

VAŽNO

Prvo se posavetujte sa lekarom

Pre nego što uvedete bilo kakva drastična ograničenja kalorija, važno je da razgovarate sa svojim lekarom, jer nizak unos kalorija može dovesti do širokog spektra simptoma i zdravstvenih problema, upozoravaju stručnjaci.

dijeta
foto: Shutterstock

Prvi dan:

Doručak: pola grejpfruta, parče tosta, dve kašike namaza od kikirikija i kafa ili čaj (mislite na pravi čaj sa kofeinom)

Ručak: pola šoljice tunjevine, parče tosta, kafa ili čaj

Večera: 100 g bilo koje vrste mesa, šolja boranije, pola banane, mala jabuka i šolja sladoleda od vanile

Drugi dan:

Doručak: jedno jaje, kriška hleba i pola banane

Ručak: šolja svežeg sira ili kriška tvrdog sira, jedno tvrdo kuvano jaje i pet slanih krekera

Večera: 100 g mesa ili 200 g ribe, šolja brokolija, pola šolje šargarepe, pola banane i pola šoljice sladoleda od vanile

Treći dan:

Doručak: pet slanih krekera, kriška tvrdog sira i mala jabuka

Ručak: tvrdo kuvano jaje i kriška tosta

Večera: šolja tunjevine, pola banane i šolja sladoleda od vanile

Kada pomislite na reč „vojska“, možda ćete pored strogog režima ishrane pomisliti i na jak fizički trening, ali kod ove dijete ne postoji nikakav zahtev za vežbanjem. Međutim, zagovornici ove dijete naglašavaju važnost svakodnevne šetnje.

Prenela: N.R.

Izvori: miss7zdrava / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track