Smuti od banana i borovnica: Popravlja raspoloženje i daje energiju
Foto: Shutterstock

zdrav doručak

Smuti od banana i borovnica: Popravlja raspoloženje i daje energiju

Ishrana -

Kako biste na zdrav način započeli dan i obezbedili sebi dobro raspoloženje, odvojte nekoliko minuta i napravite zdrav smuti. Ova slatka mešavina za doručak je savršena stvar koja će vas izvući iz kreveta i pomoći da sa dobrom energijom započnete dan.

Ovaj zdrav doručak obiluje slatkim bananama, borovnicama koje su pune vitamina i ovsenim pahuljicama koje će vas držati sitim. Ne samo da je dobrog ukusa, već će i vašem organizmu dati energiju za lep početak dana i odličnu dozu vitamina. Ukoliko umesto običnog koristite biljno mleko, ovo će biti i idealni posni obrok.

Potrebno je

  • 1/4 šolje borovnice
  • 1 banana
  • 1/4 šolje oraha, pečenog, neslanog
  • 1 1/2 šolje bademovog mleka (po želji možete koristiti i drugo biljno ili obično mleko)
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica

Prirpema

Sve sastojke blendajte dok ne smuti ne dobije glatku teksturu i uživajte!

banane
foto: Shutterstock

Banane sadrže kalijum, pozitivnu utiču na kardiovaskularno zdravlje i krvni pritisak, podižu raspoloženje. Takođe, podstiču snabdevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama i pospešuju zdravlje probavnog trakta.

Borovnica čisti creva i urinarni trakt, podstiče regeneraciju tkiva, naročito kože i sluzokože a odlična je i kao hrana za umorne oči. Otklanja probleme sa pamćenjem, a ženama je najbolji prijatelj od menstrualnih problema do izazova koje nosi menopauza.

Ovsene pahuljice pozitivnu utiči na zdravlje srca i pospešuju mršavljenje. Kaša napravljena od ovsenih pahuljica bogata je rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanima, koji mogu da pomognu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi. To smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti i poboljšava ukupno kardiovaskularno zdravlje.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track