Varivo od mladog kupusa: Obezbeđuje dozu prebiotika i stimuliše stvaranje kolagena
Foto: Shutterstock

ukusno i sočno

Varivo od mladog kupusa: Obezbeđuje dozu prebiotika i stimuliše stvaranje kolagena

Ishrana -

Variva su eliksir za organizam jer sadrže mnoštvo povrća, puno korisnih vlakana i hranljivih materija. Verujemo da će vas ovaj recept sa mladim kupusom oduševiti.

Prolećno povrće koje treba obavezno da se nađe na meniju je mladi kupus, a nutricionisti ističu da njegovi nežni zeleni listovi mogu da poboljšaju vaše zdravlje.

Mladi kupus je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Bogat je vitaminima C i K i kalijumom.

Šta to krije mladi kupus u sebi?

U mladom kupusu naći ćete i jedan od najjačih antioksidanata – antocijanin, koji se pokazao efikasnim u prevenciji raznih upala. Takođe, obilje vitamina C koji se nalazi u ovom povrću jača imuni sistem našeg tela i pomaže u stvaranju kolagena, kao i u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane.

Pun fitosterola (biljnih sterola) i vlakana, kupus pomaže u održavanju zdravlja sistema za varenje i podstiče rast dobrih bakterija. Sve što vam je potrebno je dobar recept za pripremu ukusnog i zdravog obroka.

Kupus je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a siromašan kalorijama
Kupus je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a siromašan kalorijamafoto: Shutterstock

Čorba od mladog kupusa

Preporučujemo vam ukusnu čorbicu od mladog kupusa, uz dodatak crvenog luka, šargarepe i krompira. Šargarepa će ovo jelo obogatiti vitaminom A , dok će crveni luk doprineti svojim nadaleko poznatim prebiotičkim svojstvima.

Čorba idealna za vitalnost i mladalački izgled, jer sadrži sve neophodne hranljive materije koje će okrepiti i regenerisati vaše telo.

Sastojci:

  • glavica mladog kupusa
  • glavica crvenog luka
  • 2 krompira srednje veličine
  • šargarepa
  • paradajz
  • so
  • biber
  • 2 kašičice mirođije
  • maslinovo ulje

Priprema:

Crveni luk sitno iseckajte, posolite i propržite na malo maslinovog ulja dok ne porumeni. Dodajte naseckanu šargarepu i krompir i sitno seckani beli luk. Kupus očistite od spoljnih listova i isecite na trakice ili kockice, pa dodajte ostalom povrću. Dodajte so i biber. Kuvajte kratko bez vode, oko 5 minuta, pa nalijte litar vrele vode. Kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte paradajz i mirođiju i kuvajte još 10 minuta. Začinite solju i biberom po potrebi i poslužite.

Prenela: N.R.

Izvor: Green.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track