Trešnje na tri načina, od smutija do sirupa: Klasični recepti koji uvek oduševljavaju
Trešnje se najčešće jedu kao samostalna namirnica, mada mogu da se iskoriste za pripremu raznih ukusnih poslastica. Zašto to ne iskoristiti, barem dok su u sezoni?
Zdravstvene dobrobiti trešanja idu u korak s njenim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.
Posebno su bogate antioksidansima (antocijaninima i proantocijaninima) koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme, alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Podstiču i proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Trešnje se često koriste za pripremu kolača, pita, torti, filova za kolače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smutija, koktela, marmelade, džemova, likera i drugo. Ovom prilikom pripremili smo za vas tri klasična recepta za smuti, voćnu salatu i sirup.
Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte. Poslužite i konzumirajte odmah.
Priprema: Operite i ocedite voće. Trešnjama izvadite koštice, dodajte ostatak voća, šećer i limunovu koricu i sve pažljivo promešajte. Zatim sve sastojke ravnomerno poprskajte limunovim sokom i još malo promešajte. Pripremljenu salatu ostavite u frižideru 1-2 sata, pa poslužite.
Priprema: Operite trešnje i uklonite koštice. Stavite ih u činiju, a zatim ih prelijte šećerom. Ostavite da odstoje oko dva sata. Nakon što se trešnje ohlade, dodajte vodu i limunov sok i mešajte sve sastojke dok se šećer ne rastvori. Nakon što se šećer otopi, sve zajedno stavite na vatru i ostavite da provri, pa smanjite temperaturu i krčkajte oko 15 minuta. Procedite tečnost, najbolje zgnječite trešnje da biste dobili što više soka. Isceđenu tečnost ponovo stavite na vatru i kuvajte dok ne postane sirupasta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sirup sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Za konzumaciju kašiku sirupa razblažite u 2 dl vode.
Prenela: N.L.
Izvor: Alternativazavas.com/Zdravlje.kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice