Trešnje se najčešće jedu kao samostalna namirnica, mada mogu da se iskoriste za pripremu raznih ukusnih poslastica. Zašto to ne iskoristiti, barem dok su u sezoni?

Zdravstvene dobrobiti trešanja idu u korak s njenim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Posebno su bogate antioksidansima (antocijaninima i proantocijaninima) koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme, alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Podstiču i proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Trešnje se često koriste za pripremu kolača, pita, torti, filova za kolače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smutija, koktela, marmelade, džemova, likera i drugo. Ovom prilikom pripremili smo za vas tri klasična recepta za smuti, voćnu salatu i sirup.

Smuti od trešnje i banane

Sastojci:

  • šolja trešanja (opranih i bez koštica)
  • banana
  • sok od pola limuna
  • kašičica meda
  • 1 dcl vode
  • 3 kapi ekstrakta badema (opciono)
  • 6 kockica leda

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte. Poslužite i konzumirajte odmah.

vocna-salata.jpg
Shutterstock 

Voćna salata sa trešnjama

Sastojci:

  • 100 g jagoda
  • 100 g ribizli (opciono)
  • 100 g borovnica (odmrzutih)
  • 100 g trešanja
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • sok od pola limuna
  • malo rendane limunove kore

Priprema: Operite i ocedite voće. Trešnjama izvadite koštice, dodajte ostatak voća, šećer i limunovu koricu i sve pažljivo promešajte. Zatim sve sastojke ravnomerno poprskajte limunovim sokom i još malo promešajte. Pripremljenu salatu ostavite u frižideru 1-2 sata, pa poslužite.

tresnje-sok.jpg
Shutterstock 

Sirup od trešnje

Sastojci:

  • 1 kg trešanja
  • ½ l vode
  • ½ kg smeđeg šećera
  • sok od pola limuna

Priprema: Operite trešnje i uklonite koštice. Stavite ih u činiju, a zatim ih prelijte šećerom. Ostavite da odstoje oko dva sata. Nakon što se trešnje ohlade, dodajte vodu i limunov sok i mešajte sve sastojke dok se šećer ne rastvori. Nakon što se šećer otopi, sve zajedno stavite na vatru i ostavite da provri, pa smanjite temperaturu i krčkajte oko 15 minuta. Procedite tečnost, najbolje zgnječite trešnje da biste dobili što više soka. Isceđenu tečnost ponovo stavite na vatru i kuvajte dok ne postane sirupasta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sirup sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Za konzumaciju kašiku sirupa razblažite u 2 dl vode.

Prenela: N.L.

Izvor: Alternativazavas.com/Zdravlje.kurir.rs