Puding od borovnice je prava vitaminska bomba: Smiruje stomak, upale desni, popravlja loš zadah
Foto: Shuterstock

moćna bobica

Puding od borovnice je prava vitaminska bomba: Smiruje stomak, upale desni, popravlja loš zadah

Ishrana -

U narodnoj medicini poznata je po brojnim blagotvornim efektima, a pre svega po tome što jača organizam. Od borovnice se može napraviti niz ukusnih i zdravih poslastica koje pored odličnog ukusa, čuvaju naše zdravlje.

Borovnica je listopadni grm koji može da naraste do 50 centimetara. Listovi su mali, jajolikog oblika i po ivici sitno testerasti, smešteni na kratkim peteljkama. Zelenkasto-ružičasti viseći i zvonasti cvetići pojavljuju se u proleće. Iz njih nastaju plavo-ljubičaste, vrlo ukusne bobice koje će vas oduševiti svojim ukusom i višestrukim koristima po zdravlje.

Puding od borovnice

Sastojci:

  • struk celera
  • 2 šolje svežih borovnica
  • banana
  • 2 šolje vode

Dobro izmiksajte navedene sastojke da biste dobili kašastu smesu koja će oduševiti vaša nepca. Ovaj puding može vam zameni doručak ili užinu.

puding ili smuti od borovnica može da zameni doručak
puding ili smuti od borovnica može da zameni doručakfoto: Shutterstock

Dobrobiti za zdravlje

Borovnica protiv dijabetesa - Glikozid mirtilin, koji se nalazi u listovima borovnice danas sa pravom nazivaju biljnim insulinom. Iz tog razloga se listovi koriste kao pomoć kod dijabetesa.

Želudačno-crevna oboljenja - Za dijareju koja nastaje nakon upale creva, posebno kod dece, koriste se osušeni plodovi ove biljke.

Trbušni tifus - preporučuje se čajni uvarak od listova i osušenih plodova uz konzumiranje prepisanih antibiotika. Uvarak od suvih borovnica pomaže kod lakših dijareja.

Upale desni - Sveže ceđeni domaći sok služi za ispiranje grla, a takođe smiruje upale desni. Sok ima blagotvorno dejstvo u saniranju leukoplakije jezika (male sitne bele mrlje na jeziku) koja je obično izazvana preteranim pušenjem.

sok služi za ispiranje grla i ublažavanje neprijatnog zadaha
sok služi za ispiranje grla i ublažavanje neprijatnog zadahafoto: Shuterstock

Stomačne tegobe - Uspešno otklanja nadimanja i pojavu gasova u crevima, dok sveži sok pomaže u eliminaciji crevnih parazita, naročito glista.

Ako sok držimo par sekundi u usnoj duplji rešićemo se neprijatnog zadaha.

Kašalj - List i plod borovnice u obliku sirupa dobar je za kašalj.

Za kosu - U narodnoj medicini preporučuje se da čaj od listova borovnice utljate u teme glave kako bi vam kosa brže rasla.

Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track