5 lekovitih biljaka u borbi protiv neprijatnog zadaha: Žalfija i mirođija umesto kupovnih osveživača daha
Zadah iz usta je nešto čega se mnogi pribojavaju. Već odavno je poznato da u našim ustima živi mnoštvo bakterija koje se ishranjuju ostacima hrane u ustima. Upravo te bakterije proizvode gasove koji isparavaju, koji su zapravo najčešći uzrok halitoze - neprijatnog zadaha iz usta.
Posle obroka u ustima mogu da se nađu ostaci hrane, koji se zadržavaju na jeziku, između zuba, na unutrašnjosti obraza, pa čak i na krajnicima. Zato je dobra oralna higijen najvažnija. Međutim, zadah nije samo stvar nehigijene, već je ponekad i alarm da se u našem organizmu dešavaju određeni patološki procesi.
Loš dah je, srećom, najčešće samo prolazna neprijatnost i za njegovo otklanjanje postoje prirodna rešenja i kriju se u ovim biljkama:
Žalfija
Žalfija je biljka koja se tradicionalno koristi za unapređenje oralnog zdravlja i čišćenje usta. Može se koristiti kao tečnost za ispiranje usta ili možete žvakati listove da osvežite dah.
Eukaliptus
Mnoge komercijhalne vodice za usta sadrže alkohol, koji pomaže u uništavanju bakterija koje izazivaju neprijatan miris, i eukaliptol, jedinjenje izvedeno iz eukaliptusovog ulja i bogata cineolom.
Eukaliptus je biljka koja ima protivupalna svojstva, a posebno je delotvoran kod parodontalnih džepova gde postoji opasnost od nakupljanja bakterija i kvarenja zubi. Takođe, pomaže u smanjenju i zatvaranju tih džepova, i obavljanju desni.
Preporučuje se ispiranje usta vodicom od eukaliptusa dvaput na dan. Evo što vam je potrebno:
- 1 čaša mlake vode
- 2 kašičice ulja od eukaliptusa
Sastojke pomiješajte i ispirite usta.
Peršun
S druge strane, kao dobar diuretik, poželjan je čaj od peršuna za čišćenje mokraćnih puteva, kako od bakterija, tako i od peska. Peršun je bogat izvor hlorofila, pigmenta zelenih biljaka, ali i moćan osveživač daha.
Mirođija
Kao i peršun i mirođija je bogata hlorofilom. Za uklanjanje gasova i neprijatnog daha preporučuje se etarsko ulje od mirođije. Da biste postigli željeni efekat stavite 10 kapi ulja na kocku šećera i pojedite, a zatim popijte čašu vode. Protiv lošeg daha možete i da žvaćete svežu mirođiju.
Nana
Nana je svima dobro poznata biljka po svojoj svežoj aromi i prijatnom ukusu. Prva asocijacija na nanu je, naravno, čaj, međutim, ova biljka se dodaje i salatama, raznim jelima, slatkišima, antisepticima...
Aromartično ulje pitome nane je moćan antiseptik, ali je i toksično i nikako ga ne treba gutati.
Pripremila: Nataša Radosavljević
Probajte izazov hodanja 6-6-6: Evo šta podrazumeva i zbog čega je to jednostavan put do boljeg zdravlja