5 lekovitih biljaka u borbi protiv neprijatnog zadaha: Žalfija i mirođija umesto kupovnih osveživača daha
Foto: Profimedia

probajte

5 lekovitih biljaka u borbi protiv neprijatnog zadaha: Žalfija i mirođija umesto kupovnih osveživača daha

Zdravlje iz Prirode -

Zadah iz usta je nešto čega se mnogi pribojavaju. Već odavno je poznato da u našim ustima živi mnoštvo bakterija koje se ishranjuju ostacima hrane u ustima. Upravo te bakterije proizvode gasove koji isparavaju, koji su zapravo najčešći uzrok halitoze - neprijatnog zadaha iz usta.

Posle obroka u ustima mogu da se nađu ostaci hrane, koji se zadržavaju na jeziku, između zuba, na unutrašnjosti obraza, pa čak i na krajnicima. Zato je dobra oralna higijen najvažnija. Međutim, zadah nije samo stvar nehigijene, već je ponekad i alarm da se u našem organizmu dešavaju određeni patološki procesi.

Hronični zadah iz usta može biti znak i veoma ozbiljnih bolesti kao što su ciroza jetre, šećerna bolest, insufijacija bubrega i rak gornjeg respiratornog trakta.

Loš dah je, srećom, najčešće samo prolazna neprijatnost i za njegovo otklanjanje postoje prirodna rešenja i kriju se u ovim biljkama:

Žalfija

Žalfija je biljka koja se tradicionalno koristi za unapređenje oralnog zdravlja i čišćenje usta. Može se koristiti kao tečnost za ispiranje usta ili možete žvakati listove da osvežite dah.

Za žvakanje se mogu koristiti sveži i osušeni listovi žalfije, a postupak je sledeći - jednostavno uzmete jedan ili dva lista žalfije, žvaćete nekoliko minuta, pa ispljunete sadržaj. Postupak možete ponavljati nekoliko puta na dan.

žalfija
foto: Profimedia

Eukaliptus

Mnoge komercijhalne vodice za usta sadrže alkohol, koji pomaže u uništavanju bakterija koje izazivaju neprijatan miris, i eukaliptol, jedinjenje izvedeno iz eukaliptusovog ulja i bogata cineolom.

Eukaliptus je biljka koja ima protivupalna svojstva, a posebno je delotvoran kod parodontalnih džepova gde postoji opasnost od nakupljanja bakterija i kvarenja zubi. Takođe, pomaže u smanjenju i zatvaranju tih džepova, i obavljanju desni.

Preporučuje se ispiranje usta vodicom od eukaliptusa dvaput na dan. Evo što vam je potrebno:

  • 1 čaša mlake vode
  • 2 kašičice ulja od eukaliptusa

Sastojke pomiješajte i ispirite usta.

S obzirom na to da je eukaliptus toliko moćan – čak i u malim količinama – pre uzimanja bilo kog dodatka, trebalo bi se posavetovati sa lekarom.

Eukaliptol jedinjenje je izvedeno iz eukaliptusovog ulja i bogato je cineolom.
Eukaliptol jedinjenje je izvedeno iz eukaliptusovog ulja i bogato je cineolom.foto: Privatna Arhiva

Peršun

Peršun kada se koristi kao čaj pre svega služi za izmokravanje. Podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, pa može biti veoma koristan i za mršavljenje.

S druge strane, kao dobar diuretik, poželjan je čaj od peršuna za čišćenje mokraćnih puteva, kako od bakterija, tako i od peska. Peršun je bogat izvor hlorofila, pigmenta zelenih biljaka, ali i moćan osveživač daha.

Jednostavno, žvaćite malo peršuna posle obroka ili kafe ili bilo čega drugog što može da izazove neprijatan zadah.

Dobro bi bilo da stavite u frižider sveže grančice perešuna i grickati ih po potrebi.
Dobro bi bilo da stavite u frižider sveže grančice perešuna i grickati ih po potrebi.foto: Shutterstock

Mirođija

Kao i peršun i mirođija je bogata hlorofilom. Za uklanjanje gasova i neprijatnog daha preporučuje se etarsko ulje od mirođije. Da biste postigli željeni efekat stavite 10 kapi ulja na kocku šećera i pojedite, a zatim popijte čašu vode. Protiv lošeg daha možete i da žvaćete svežu mirođiju.

Probajte čaj od mirođije posle obroka

Uzmite jednu do dve kašičice listova ili izgnječenog semena na šolju provrele vode. Ili jednostavno sažvaćite nekoliko semenki mirođije da bi osvežili dah.

Trudnice korišćenje mirođije u lekovitim količinama može da izazove probleme.
Trudnice korišćenje mirođije u lekovitim količinama može da izazove probleme. foto: Privatna Arhiva

Nana

Nana je svima dobro poznata biljka po svojoj svežoj aromi i prijatnom ukusu. Prva asocijacija na nanu je, naravno, čaj, međutim, ova biljka se dodaje i salatama, raznim jelima, slatkišima, antisepticima...

Čaj od pitome nane je, s razlogom, preporučljiv protiv zadaha iz usta.

Aromartično ulje pitome nane je moćan antiseptik, ali je i toksično i nikako ga ne treba gutati.

Ova vrsta nane je dugo komercijalno uzgajana da bi se poboljšao ukus mnogih proizvoda, od slatkiša i likera do psti za zube.
Ova vrsta nane je dugo komercijalno uzgajana da bi se poboljšao ukus mnogih proizvoda, od slatkiša i likera do psti za zube.foto: Shutterstock

Prirodna vodica za usta

Potopite u vodku bilo koju mešavinu biljaka iz ovog priloga. Možete da stavite oko 100 g na pola litre vodke u teglu širokog otvora sa zatvaračem. Ostavite biljčice u vodi, i pustite da se natope nakon toga vaša vodica za ispiranje usta je spremna.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track