Kako smršati brzo i zdravo i ne ugojiti se ponovo? Ovo je pitanje koje se često postavlja nutricionistima koji su u potrazi za univerzalnim principima koji su primenjivi za većinu.

Da biste smršali treba vam kalorijski deficit, kaže nutricionista Jasna Vujičić. To znači da više kalorija potrošite nego što ste pojeli ili popili, a ukupne dnevne potrebe za energijom zavise od pola, visine, težine i inteziteta aktivnosti koje imate. Ubacite sve to u kalkulator i znaćete koliko vam je potrebno da ostanete na istom, bez mršavljenja ili gojenja.

- Smanjite unos kalorija, pojačajte aktivnosti i na dobrom ste putu da dobijete odgovor na pitanje kako smršati brzo - kaže Jasna i dodaje da sve što vam treba je nutritivno vredna hrana.

- Nikave pilule ne dolaze u obzir. Naučite kako da od prirodnih namirnica napravite zdrave obroke. Pravilno ih rasporedite, neka u vašem tanjiru bude dovoljno hrane, ali bez preterivanja - savetuje.

jaca11111536x1458.jpg
Privatna Arhiva 
nutricionista, Jasna Vujičićfoto: Privatna Arhiva

Gladovanje nije opcija

Dijeta koja ide znatno ispod BMR (bazalnog metabolizma) znači da gladujete. Ovo je primenjvo samo kod ekstremno gojaznih osoba koje moraju pod hitno da smršaju da bi im se recimo uradila neka operacija, jer imaju visok rizik po zdravlje ako ostanu gojazni.

Kako smršati brzo, a da to bude zdravo, trajno i bez gladovanja?

Savet: Ako morate malo da se dovedete u red i želite da smršate 10 ili 20 kilograma, to ćete morati da razvučete na par meseci, da vam se kilaža ne bi vratila.

Obroci se ne preskaču

Obroci se ne preskaču i jedu se uvek u isto vreme. Plan ishrane bi trebao da ima 4-5 obroka (tri glavna i 1-2 užine).

Raspored obroka:

  • doručak treba da bude do 8 časova
  • prva užina do 11 č
  • ručak oko 15 č
  • druga užina oko 17 č
  • večera ne kasnije od 21 čas

shutterstock-396052468.jpg
Shutterstock 
neka u vašem tanjiru bude dovoljno hrane, ali bez preterivanjafoto: Shutterstock

Kako smršati brzo a ne dovesti sebe u problem?

Smršati brzo, a ne dovesti sebe u rizik znači mršaviti maksimalno 5-8 kilograma mesečno za muškarce, za žene 3-5 kg, a za decu koji su još u fazi rasta i razvoja do 3 kilograma, sugeriše nutricionista.

Pijte vodu

Hidrirajte se običnom vodom i/ili čajem, izbacite sokiće, gazirane napitke i previše alkohola.

- Kada smršate brzo prvo gubite vodu, odnosno tečnosti iz organizma, brže nego što je normalno, pa možete izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako ne nadoknadite tečnosti - opominje Jasna Vujičić.

Smršati brzo, a ne ući u gubitak mišićne mase?

Cilj je naterati telo da napadne sopstvene masne rezerve i njih počne da troši kao izvor energije. U realnosti to ne ide tako prosto, a telo se okreće katabolizmu u nedostatku dovoljno energije i razjeda sopstvene mišiće.

-Jedite izbalansirane obroke u kojima ima dovoljno kvalitetnih proteina, ali i masti i kompleksnih ugljenih hidrata - savetuje nutricionista.

profimedia02146927271.jpg
Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia 
jedite izbalansirane obroke kako bi smršalifoto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz ishranu obavezno ide i plan vežbanja

Redovna fizička aktivnost je veoma važna za brzo i zdravo mršavljenje. Mišićne ćelije sagorevaju više energije, čak i kada ste neaktivni, nego ćelije masnog tkiva. To vam pomaže da izbegnete prejedanje kako biste se bolje osećali.

- Posavetujte se sa lekarom pre svakog programa fizičkih vežbi, naročito ako ste početnik, imate zdravstvene tegobe ili ste veoma gojazni - poručuje nutricionista.

Prenela: N.R.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs