Smuti za jutarnje bustovanje nivoa magnezijuma: Podiže energiju i raspoloženje, otklanja umor i grčeve
Foto: Shuterstock

probajte

Smuti za jutarnje bustovanje nivoa magnezijuma: Podiže energiju i raspoloženje, otklanja umor i grčeve

Ishrana -

Zahvaljujući ovom smutiju nestaće neprijatni simptomi kao što su grčevi i lupanje srca, bićete puni energije i optimizma.

Kako se pravi smuti za bustovanje nivoa magnezijuma?

Potrebno je

Priprema

U blender stavite semenke lana i bundeve i isečenu pomorandžu i prelijte bademovim mlekom. Mešajte do 30 sekundi, a zatim ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovaj zdravi napitak konzumirajte ujutru da biste sebi obezbedili potrebnu energiju i podigli raspoloženje. Za 2 šolje ovog biljnog mleka biće vam potrebno oko pola šolje (65 g) badema.

Bademovo mleko možete napraviti sami

Potopite bademe u vodu preko noći. Sutradan ih procedite i stavite u blender, dodajte 2 šolje vode i blendajte dok ne dobijete blago kremastu teksturu. Zatim procedite piće kroz debelu gazu.

bademovo mleko je bogato ne samo magnezijumom već i niacina, vitamina E i zdravih mononezasićenih masti.
bademovo mleko je bogato ne samo magnezijumom već i niacina, vitamina E i zdravih mononezasićenih masti.foto: Profimedia

Kako dodatno povećati unos magnezijuma

Da biste trajno rešili problem nedostatka magnezijuma u ​​telu, obavezno povećajte unos namirnica bogatih magnezijumom.

To uključuje cela zrna i mahunarke, avokado, banane, lisnato povrće, orašaste plodove i semenke, tamnu čokoladu, artičoke, bundevu, cveklu, kinoju, spanać, paradajz, sušene urme, suve šljive i suvo grožđe.

Znaci nedostatka magnezijuma u telu

Ako imate problem sa lupanjem srca, otežanim disanjem, grč u mišićima, loše varenje, loše ste raspoloženi, osećate umor, slabost i loše spavate.

Sve su to znaci koji mogu ukazivati na nedostatak magnezijuma, jednog od najvažnijih minerala odgovornog za više od 300 enzimskih procesa i hemijskih reakcija u našem telu.

Svakom organu u našem telu potreban je magnezijum, koji pomaže u regulisanju kalijuma, kalcijuma, bakra i cinka. Ovaj mineral, između ostalog, utiče na nivoe energije, kao i na nivo šećera u krvi i zdravlje kostiju.

Ključan je za optimalan rad mišića kao i za zdravlje nervnog sistema, pa je izuzetno važno voditi računa o njegovom dovoljnom unosu.

Preporučeni dnevni unos ovog minerala za žene je 320 mg dnevno, trudnice bi trebalo da unose više, a za muškarce se taj broj penje na 400 mg.

magnezijum je ključan je za optimalan rad mišića
magnezijum je ključan je za optimalan rad mišića foto: Profimedia

Bogatstvo hranljivih materija u jednoj šolji

  • Pored toga što su bogate vitaminom C, pomorandže se mogu pohvaliti i obiljem kalijuma i magnezijuma. Jedna šolja sveže ceđenog soka od pomorandže sadrži 27 mg magnezijuma.
  • Laneno seme je bogato rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, magnezijumom, gvožđem, bakrom, fosforom, tiaminom, omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama.
  • Bademovo mleko je odličan izvor ne samo magnezijuma (30 g badema sadrži oko 75 mg magnezijuma), već i niacina, vitamina E i zdravih mononezasićenih masti.
  • S obzirom da 30 g semenki bundeve sadrži 75 mg magnezijuma, ove zdrave grickalice trebalo bi da uključite u vaš dnevni jelovnik.
  • Pored magnezijuma, mogu se pohvaliti i kalijumom, gvožđem, vitaminima B-kompleksa i omega-3 masnim kiselinama.

Prenela: N.R.

Izvor: Alternativa-za-vas.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track