Još jedno bobičasto blago u kojem možemo da uživamo u ovo doba godine jesu maline. Osim što im je teško odoleti i ne pojesti ih sirove, odmah, sa ovim voćem možemo da se poigramo kroz razne kulinarske poslastice.

U vrelim danima rashladite se sorbeom od malina bez previše magije. Recept zahteva samo tri sastojka.

Kako se pravi sorbe od malina?

Sastojci:

  • 200 g šećera ili eritritola kao zdravije verzije (odnos eritritola i običnog šećera je 1,5:1 jer je manje sladak)
  • 500 g malina
  • limun, isceđen

Priprema:

Stavite šećer i 270 ml vode u šerpu i mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori i konzistencija ne postane sirupasta. Ostavite sa strane da se ohladi.

Stavite maline i limunov sok u blender i blendirajte dok smesa ne postane glatka. Pomešajte sa šećernim sirupom i staviteu posudu za zamrzavanje.

profimedia0347522034.jpg
Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia 

Na svakih sat vremena u naredna četiri sata promešajte mutilicom ili viljuškom da razbijete nastale kristale leda i vratite u zamrzivač. Po želji poslužite sa malinama i uživajte.

Napomena: Ovako dobijeni sorbe možete držati u zamrzivaču do mesec dana.

Bogate vitaminima i mineralima

Maline su dobar prirodni izvor vitamina C i grupe B, što doprinosi njihovom antiinflamatornom dejstvu i značajnoj ulozi u jačanju imuniteta.

Sadrže vlakna, šećere i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan i gvožđe. Pored toga, ovo voće sadrži antioksidanse polifenole i antocijanine.

Prenela: N.R.

Izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs