Muče vas hemoroidi? Evo koje namirnice su poželjne, a koje je najbolje izbegavati
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Muče vas hemoroidi? Evo koje namirnice su poželjne, a koje je najbolje izbegavati

Ishrana -

Problemi sa hemoroidima muče između 20 i 50 odsto svetske populacije, ali uprkos tome o ovom stanju se i dalje vrlo malo govori.

Hemoroidi su zapravo vene koje se nalaze na kraju završnog dela debelog creva i važne su u regulisanju i pražnjenju creva, a problem se javlja kada počnu da otiču ili se povećaju. Mogu da budu spoljašnji i unutrašnji, a neki od najčešćih simptoma su svrab ili iritacija, bol, otok, u težim slučajevima krvarenje. Uglavnom su bezopasni, a često su posledica sedelačkog načina života, manjka kretanja i loše ishrane.

Najbolji način za tretiranje hemoroida je promena životnih navika, pre svega ishrane. Naime, određene namirnice mogu da ublaže neprijatne simptome ili čak i prorede njihovo pojavljivanje. Lekari najčešće preporučuju one bogate vlaknima uz uzimanje puno tečnosti.

Vrste vlakana

Postoje dve vrste vlakana – rastvorljiva i nerastvorljiva. Prva su rastvorljiva u vodi i dobra su za probavu, a posebno pomažu kod zatvora. Nerastvorljiva vlakna su takođe važna jer pomažu hrani da se kreće kroz probavni sistem i uravnotežuju crevnu floru. Dnevno bi trebalo unositi 25-40 grama vlakana, ali važno je imati na umu da preveliki unos odjednom može da izazove gasove i nadutost, te je ključno postepeno ih dodavati u ishranu. Uz to, jako je važno piti dovoljno tečnosti, lekari preporučuju 8-10 čaša vode svaki dan, posebno zato što imate problema sa hemoroidima.

birajte mahunarke koje su pune vlakana
birajte mahunarke koje su pune vlakanafoto: Shutterstock

Pasulj, sočivo i orašasti plodovi

Mahunarke, poput pasulja, graška i sočiva, obiluju vlaknima, te bi trebalo češće da se nađu na meniju. I orašasti plodovi poput badema i oraha takođe su jako dobar izvor vlakana, ali i zdravih masnoća.

Integralne žitarice

Umesto belog hleba i testenine, mnogo zdraviji izbor su namirnice od integralnih žitarica. Na primer, integralni hleb i smeđi pirinač odličan su primer. Žitarice poput ovsa i ječma sjajan su izvor rastvorljivih vlakana, jako su zasitne i sadrže malo kalorija. Ovsena kaša je bolji izbor za doručak nego belo pecivo, a ovsene mekinje ili pšenične klice mogu se dodaju i u salate, čorbe, variva ili jogurt.

Voće i povrće

Generalno voće i povrće je uvek dobar izbor i sa njima je teško pogrešiti. Najviše vlakana krije se u kori, pa je voće kao što su kruške, jabuke ili šljive najbolje jesti sa korom. Tu se nalaze vlakna, ali i važni antioksidansi – flavonoidi – koji takođe mogu da pomognu u ublažavanju hemoroida.

puno vlakana i vode
puno vlakana i vodefoto: Shutterstock

Dobar izvor ovih antioksidanasa je i bobičasto voće, te zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja. Drugo povrće, poput krastavaca, paradajza i paprika, uz vlakna sadrži i puno vode, pa ih je svakako dobro dodati u svoju ishranu.

Koju hranu izbegavati?

Hrana sa malo vlakana može da izazove ili pogorša zatvor, a time i hemoroide, zato je najbolje ograničiti unos takvih namirnica. Lekari ističu da bi trebalo da izbegavamo:

  • Beli hleb i peciva
  • Mleko, sir i drugi mlečni proizvodi
  • Meso
  • Prerađena hrana

Pripremila: N.L.

Izvor: Webmd.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track