Ishranom protiv kandide: Koje namirnice da izbegavate, a koje pomažu da se rešite ove uporne gljivice
Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u digestivnom sistemu, ali može se prekomerno razmnožiti pod određenim uslovima, uzrokujući probleme u organizmu. Da bi se kontrolisala, najvažniji prirodni način je pravilna ishrana.
- Kandida može da uzrokuje osećaj slabosti, nadimanje, a ukoliko se ne leči može da dovede do problema sa varenjem, pojave gasova, učestalih migrena, ali i tegoba u genitalno-mokraćnim organima - kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista i otkriva dijetu koje biste trebali da se pridržavate ukoliko imate kandidu.
Doručak
Smuti sa spanaćem, avokadom, limunom i kokosovim mlekom bez dodatog šećera ili jaja uz salatu.
Ručak
Pečena piletina sa brokolijem, karfiolom i maslinovim uljem.
Večera
Salata od kelja, paprike, krastavca i lososa sa dresingom od jabukovog sirćeta i maslinovog ulja.
* Ovi obroci su bogati nutritijentima i pomažu u balansiranju crevne flore.
Zbog čega se kandida razvija u organizmu?
- Pre svega, nepravilna i neuravnotežena ishrana dovodi do bujanja ovih gljivica, zatim prekomerna upotreba antibiotika, kao i pilula za kontracepciju. Takođe, stres može biti okidač infekcije kandidom, jer se u uslovima stresa podiže nivo hormona kortizola koji slabi imunološki sistem, a povećava nivo šećera u krvi. Budući da se ova gljivica hrani šećerom, veoma je važno da prilikom dijagnostifikovanja kandidijaze u potpunosti promenite način ishane i izbegavate namirnice koje mogu pogoršati stanje.
KOJE NAMIRNICE SE PREPORUČUJU
Riba i meso
Riba i meso su ključni izvori proteina u borbi protiv kandide. Preporučuje se konzumiranje divlje ulovljene ribe kao što su losos i skuša, kao i organski uzgajanog mesa, poput piletine i ćuretine.
Povrće i mahunarke (u umerenim količinama)
Ishrana treba da podrazumeva povrće kao što su brokoli, kelj, spanać, tikvice i paprika, dok mahunarke poput leblebije i sočiva treba konzumirati umereno zbog sadržaja skroba.
Dozirane količine žitarica
Integralne žitarice (integralni pirinač, heljda i kinoa) mogu biti deo dijete, ali u ograničenim količinama. Njihova vlakna pomažu varenju i detoksikaciji organizma.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće je prirodni antiseptik i antifungalno sredstvo. Pomaže u regulaciji pH vrednosti organizma i sprečava da se kandida prekomerno razmnoži. Preporučuje se razblaženo konzumiranje u vodi pre obroka.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje sadrži kaprilnu kiselinu koja je poznata po svojim antifungalnim svojstvima. Možete ga koristiti za kuvanje ili dodati u smutije i salate.
KOJE NAMIRNICE BI TREBALO DA IZBEGAVATE
Namirnice koje sadrže belo brašno i pekarski kvasac
Proizvodi od belog brašna i pekarski kvasac su najveći neprijatelji osoba koje se bore sa kandidom jer u velikoj meri doprinose stvaranju gljivica i pogoršavaju simptome.
Pečurke
Iako su zdrave, pečurke treba izbegavati jer su i same gljivice i mogu doprineti učiniti da se kandida dodatno razmnoži.
Brojne vrste namaza, dresinga i soseva
Većina gotovih namaza, dresinga i soseva sadrži šećer, konzervanse i aditive koji pogoršavaju kandidu. Birajte domaće i prirodne alternative.
Alkohol
Alkohol povećava nivo šećera u krvi i slabi imunološki sistem, što negativno utiče na zdravlje i stvara idealne uslove za razvoj kandide, te predlažem da ga potpuno izbacite.
Slatko i suvo voće, zaslađeni voćni sokovi
Suvo voće i zaslađeni voćni sokovi sadrže visok nivo fruktoze i šećera koji hrane kandidu. Izbegavajte ih u potpunosti.
Kikiriki
Kikiriki može sadržati plesni koje dodatno pogoršavaju stanje kandide. Takođe, često izaziva alergijske reakcije i upalne procese u organizmu.
Antibiotici
Antibiotici uništavaju dobre bakterije u crevima, što može doprineti tome da se kandida prekomerno razmnožava. Koristite ih samo kada je neophodno i pod nadzorom lekara
Prenela: N.R.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni