Fitoestrogeni su prirodna jedinjenja prisutna u određenim biljkama koji imaju sposobnost da imitiraju funkciju estrogena u telu.

Estrogen je ključni hormon za žensko zdravlje, posebno tokom menopauze kada nivo ovog hormona opada, što može da dovede do različitih neprijatnih simptoma od valunga i promena raspoloženja, do glavobolja, urinarnih infekcija, zujanja u ušima, pada koncentracije, noćnog znojenja... (spisak je podugačak).

Uvođenje fitoestrogena putem ishrane može da ublaži ove simptome, a nutricionistkinje Ivana Dabić i Snežana Divnić na svom Instagram profilu otkrivaju koje namirnice balansiraju estrogen.

Mleveni lan

Mleveni lan je izvanredan izvor fitoestrogena, konkretno lignana, koji su poznati po svojim estrogenim svojstvima. Lignani se najbolje apsorbuju kada je lan mleven, jer cela zrna tela teže vari. Lan možete dodavati u jutarnje žitarice, smutije ili jogurt. Važno je konzumirati ga svežeg zbog očuvanja hranljivih materija, a najbolje ga je čuvati u frižideru.

profimedia0169658140.jpg
Profimedia 
seme susamafoto: Profimedia

Susam

Susam je bogat izvor fitoestrogena, kao i drugih hranljivih materija poput kalcijuma i magnezijuma. Možete ga koristiti kao dodatak salatama, smutijima ili ga posipati po pecivima. Tahini, pasta napravljena od mlevenog susama, je takođe odličan način da uključite susam u ishranu. Susam se može jesti sirov ili lagano prepečen, ali termička obrada ne bi trebalo da bude preduga kako se ne bi izgubili njegovi hranljivi sastojci.

Šargarepa

Šargarepa sadrži fitoestrogene u obliku kumestana. Pored toga, bogata je beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A i podržava zdravlje kože i očiju. Šargarepa se može konzumirati sirova, kao deo salata, ili kuvana. Ipak, lagano termički obrađena šargarepa može da omogući bolju apsorpciju nekih hranljivih materija.

naitak-sok-voce-djumbir-sargarepa.jpg
Shtutterstock 
od šargarepe napravite sok ili smutifoto: Shtutterstock

Karfiol

Karfiol je izuzetno bogat fitoestrogenima, kao i mnogim drugim hranljivim sastojcima poput vitamina C, K i folata. Može se konzumirati na razne načine: sirov u salatama, kuvan na pari, pečen ili kao deo raznih jela. Termička obrada karfiola može da poboljša njegovu svarljivost, ali je važno da ne preterujete sa kuvanjem kako bi zadržao što više hranljivih materija.

Kupus

Kupus je još jedna namirnica bogata fitoestrogenima, posebno indolima koji su korisni za balansiranje hormona. Može se jesti sirov u salatama, fermentisan kao kiseli kupus ili kuvan u različitim jelima. Kisel kupus (kad je u sezonI) dodatno pomaže u održavanju zdravlja creva zbog prisustva probiotika.

Pripremila: Nataša Lazović