Sveži karfiol ima prilično neutralan ukus i stoga je odlična namirnica za mnoge kulinarske eksperimente.
Potrebno je:
- 1 mali karfiol
- 2 kašike crnog, mladog luka seckanog (može se koristiti bilo koji drugi luk)
- 2 jaja
- 1/4 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 šolje / 50 g rendanog zrelog čedar sira
- 3 kašike brašna (ako ste na keto dijeti, koristite brašna koja su dozvoljena u ovom način ishrane - kokosovo, bademovo...)
- 1/4 kašike praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Ako imate blender ili mašinu za hranu, isecite karfiol na cvetove i obradite ga dok ne bude veličine pirinča. Ako ga nemate, karfiol iseckajte nožem.
Karfiol kuvajte oko dva minuta u ključaloj vodi, izvadite ga i stavite na čistu krpu dok se malo ne ohladi. Zatim stisnite krpu sa sve četiri strane i ocedite karfiol što je više moguće.
Oceđen karfiol vratite u činiju, dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte. Od dobijenog testa oblikujte loptice veličine loptice za golf. Kuglice stavite na papir za pečenje u tepsiju i poravnajte ih da dobiju oblik pljeskavice.
Pecite 18 do 20 minuta dok donja strana ne porumeni, a ivice lagano porumene. Ovaj recept odgovara za porciju od 12 pljeskavica.
Karfiol je odličan za zdravlje srca
Karfiol je odličan u prevenciji brojnih kardiovaskularnih oboljenja i reguliše nivo homocisteina, amino-kiseline rizične za srčani mišić.
Brojna istraživanja potvrdila su da hranljive materije u karfiolu korisne za prevenciju hipertenzije, arteroskleroze, moždanog udara i infarkta, a kao dragoceni izvor vitamina K, beli cvetovi karfiola imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi.
Dodatni saveti za još bolji ukus
- Po želji pljeskavice možete da propržite i na tiganju, dovoljno je da ih pržite 4 do 5 minuta sa svake strane.
- Ako odlučite da koristite bademovo brašno umesto kokosovog brašna, udvostručite količinu jer kokosovo brašno brzo upija tečnost, pa je potrebno manje.
- Naravno, možete eksperimentisati i sa začinima, uz ove sastojke odlično ide kumin, a ljubitelji ljute hrane treba da dodaju kajenski biber.
- Ako nemate čedar sir, možete staviti parmezan ili pekorino. Ako odlučite da koristite pekorino, nemojte soliti jer je taj sir dovoljno slan.
- Pljeskavice možete držati u frižideru nekoliko dana, a možete ih i zamrznuti.
- Da bi ponovo bile hrskave nakon zamrzavanja, stavite ih u rernu na nekoliko minuta.
Nutritivne vrednosti za jednu pljeskavicu:
- 45 kalorija
- 2,4% ugljenih hidrata
- 1,7 g vlakana
- 0,8% šećera
- 3,1 g proteina
Prenela: N.R.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs