Ove jednostavne pljeskavice sa malo ugljenih hidrata su veoma ukusne i odlične su za doručak, ručak ili kao užina. Ne sadrže gluten, a pogodna su i za osobe na keto dijeti.

Sveži karfiol ima prilično neutralan ukus i stoga je odlična namirnica za mnoge kulinarske eksperimente.

Potrebno je:

  • 1 mali karfiol
  • 2 kašike crnog, mladog luka seckanog (može se koristiti bilo koji drugi luk)
  • 2 jaja
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 šolje / 50 g rendanog zrelog čedar sira
  • 3 kašike brašna (ako ste na keto dijeti, koristite brašna koja su dozvoljena u ovom način ishrane - kokosovo, bademovo...)
  • 1/4 kašike praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Ako imate blender ili mašinu za hranu, isecite karfiol na cvetove i obradite ga dok ne bude veličine pirinča. Ako ga nemate, karfiol iseckajte nožem.

Karfiol kuvajte oko dva minuta u ključaloj vodi, izvadite ga i stavite na čistu krpu dok se malo ne ohladi. Zatim stisnite krpu sa sve četiri strane i ocedite karfiol što je više moguće.

Oceđen karfiol vratite u činiju, dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte. Od dobijenog testa oblikujte loptice veličine loptice za golf. Kuglice stavite na papir za pečenje u tepsiju i poravnajte ih da dobiju oblik pljeskavice.

Pecite 18 do 20 minuta dok donja strana ne porumeni, a ivice lagano porumene. Ovaj recept odgovara za porciju od 12 pljeskavica.

shutterstock-1850195341.jpg
Shutterstock 

Karfiol je odličan za zdravlje srca

Karfiol je odličan u prevenciji brojnih kardiovaskularnih oboljenja i reguliše nivo homocisteina, amino-kiseline rizične za srčani mišić.

Brojna istraživanja potvrdila su da hranljive materije u karfiolu korisne za prevenciju hipertenzije, arteroskleroze, moždanog udara i infarkta, a kao dragoceni izvor vitamina K, beli cvetovi karfiola imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Dodatni saveti za još bolji ukus

  • Po želji pljeskavice možete da propržite i na tiganju, dovoljno je da ih pržite 4 do 5 minuta sa svake strane.
  • Ako odlučite da koristite bademovo brašno umesto kokosovog brašna, udvostručite količinu jer kokosovo brašno brzo upija tečnost, pa je potrebno manje.
  • Naravno, možete eksperimentisati i sa začinima, uz ove sastojke odlično ide kumin, a ljubitelji ljute hrane treba da dodaju kajenski biber.
  • Ako nemate čedar sir, možete staviti parmezan ili pekorino. Ako odlučite da koristite pekorino, nemojte soliti jer je taj sir dovoljno slan.
  • Pljeskavice možete držati u frižideru nekoliko dana, a možete ih i zamrznuti.
  • Da bi ponovo bile hrskave nakon zamrzavanja, stavite ih u rernu na nekoliko minuta.
karfiol-i-luk.jpg
Profimedia 

Nutritivne vrednosti za jednu pljeskavicu:

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs