Slušaj vest

Kada vam ponestane ideja, a ne želite meso, ova salata je savršen izbor jer sadrži proteine, zdrave masti, malo ugljenih hidrata i sve potrebne nutrijente idealne za pripremu obroka.

Potrebno je:

  • zeleniš: kupus, rukola, zelena salata, paradajz ili krastavac
  • semena bundve i kinoe
  • limunov sok
  • senf
  • maslinovo ulje
  • začini: so, beli luk, biber, mleveni indijski orah
  • sir po izboru 
  • tunjevina

Kao podlogu odaberite neki zeleniš, kao na primer matovilac, kupus, rukola, a možete dodati i svež paradajz i papriku-

Zatim dodajte seme bundeve i dve kašike kuvane kinoe 

Preliv napravite odlimunovog soka, sef i maslinovog ulja.

I na kraju dodajte mleveni indijski orah sa začinima, malo soli, belog luka u granulama i biber.

Po želji dodati - tofu sir, neko drugo povrće ili tunjevinu.

profimedia0330220696.jpg
Rukola može poboljšati ravnotežu nivoa šećera u krvi. Foto: Profimedia
Zdravstvene prednosti rukole

Bogata je vitaminom K: koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

Pomaže u poboljšanju varenja: zahvaljujući svom visokom sadržaju vlakana.

Ima antioksidativna svojstva: koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upala.

Podstiče zdravlje srca: jer je dobar izvor folne kiseline, koja može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Može poboljšati ravnotežu šećera u krvi: zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu.

Pomaže detoksikaciji organizma: zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: Dashinasuperhrana/Zdravlje.Kurir.rs