Slušaj vest

Kokosovo ulje često koristimo za negu kose ili kože, naročito tokom zime. Ali, da li ste znali da možete da ga dodate i u kafu? Ova kombinacija potencijalno donosi mnoge zdravstvene prednosti, uključujući pomoć pri mršavljenju. Tajna je u srednjelančanim trigliceridima (MCT), posebnoj vrsti masti koje telo brzo apsorbuje i koristi kao izvor energije. S druge strane, kafa zahvaljujući kofeinu pomaže da ostanemo budni i fokusirani. Kada spojite ova dva sastojka, dobijate savršen zimski napitak. Zašto dodati kokosovo ulje u kafu?

Povećava nivo energije

Kofein je poznat kao stimulans centralnog nervnog sistema koji povećava energiju. Kokosovo ulje, bogato MCT mastima, brzo se apsorbuje i pretvara u energiju u jetri. Ova kombinacija pruža dugotrajan izvor energije tokom dana.

Poboljšava rad mozga

Kofein pomaže u povećanju mentalne budnosti i koncentracije, dok se MCT masti pretvaraju u ketone - alternativni izvor energije za mozak. Ketoni mogu da doprinesu boljoj mentalnoj jasnoći i fokusu.

kafa kokos shutterstock_1404436550.jpg
Kafa i kokosovo ulje Foto: Shutterstock

Pomože kod mršavljenja

Kafa je popularna među onima koji žele da izgube kilograme, a dodavanje kokosovog ulja može dodatno da ubrza metabolizam i sagorevanje masti. MCT masti takođe produžavaju osećaj sitosti, pa smanjuju potrebu za nezdravim grickalicama.

Poboljšava varenje

Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva koja pomažu u održavanju zdrave crevne flore, dok kafa stimuliše lučenje želudačne kiseline i poboljšava probavu.

Jača imunitet

Laurinska i kaprilna kiselina iz kokosovog ulja imaju antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Redovno korišćenje kokosovog ulja može pozitivno da utiče na imunitet, dok kafa sadrži antioksidanse koji štite od hroničnih bolesti.

Poboljšava apsorpciju hranljivih materija

Masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K, čime se podiže unos hranljivih sastojaka iz hrane.

vitamini-shutterstock-2038354247.jpg
Masti iz kokosovog ulja pomažu u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima Foto: Shutterstock

Kako pripremiti kafu sa kokosovim uljem?

Potrebno vam je

šolja sveže skuvane kafe
kašičica devičanskog kokosovog ulja

Priprema

Skuvajte kafu, dodajte kokosovo ulje u vruću kafu, pomešajte u blenderu 20-30 sekundi dok ne postane penasta. Ovo sprečava masni sloj na vrhu. Sipajte u šolju i uživajte. Po želji, dodajte malo cimeta ili prirodni zaslađivač poput meda za bogatiji ukus.

Moguće nuspojave

Iako donosi brojne prednosti, kafa sa kokosovim uljem može da izazove:

  • Probleme s varenjem (npr. dijareju ili nadimanje) ako preterate s količinom
    Dobijanje na težini, jer je kokosovo ulje kalorično
    Povećanje nivoa holesterola kod osoba osetljivih na zasićene masti
    Tekstura i ukus možda neće odgovarati svima

Uživajte u ovoj energetskoj kombinaciji, ali ne zaboravite na umerenost i birajte kvalitetno devičansko kokosovo ulje.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs