5 namirnica koje neočekivano podižu krvni pritisak: Skrivena so utiče na srce
Kako bi se smanjio rizik od visokog krvnog pritiska, stručnjaci preporučuju izbegavanje hrane bogate zasićenim mastima i natrijumom (soli). Visok pritisak može dovesti do srčanih oboljenja i moždanog udara.
On predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti – koje su vodeći uzrok smrti na našim prostorima.
Iako se kod nekih osoba visok pritisak razvije bez očiglednog uzroka, pravilnija ishrana može doneti pozitivne promene, kako kod zdravih osoba, tako i kod onih koji već imaju određena oboljenja.
Nova studija istraživača sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins ukazuje da plan ishrane sa niskim sadržajem natrijuma i zasićenih masti – poznat kao DASH dijeta – može doprineti sniženju krvnog pritiska kod osoba sa dijabetesom tipa 2.
Zanimljivo je da najproblematičnija hrana često nije ona koju pripremamo kod kuće. Evo nekoliko namirnica koje bi trebalo ograničiti:
Kiseli krastavčići
Omiljeni zalogaj posle sendviča može biti povezan sa povišenim pritiskom.
Iako kiseli krastavčići sadrže određene hranljive sastojke, imaju i veoma visok sadržaj natrijuma.
- Jedan veliki kiseli krastavac sadrži više od dve trećine idealne dnevne količine natrijuma za odraslu osobu - kaže Devon Pirt, registrovana dijetetičarka.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje može delovati kao zdrava zamena za puter ili mast – ali nemojte da se zavarate.
Ono ima jedan od najviših procenata zasićenih masti među svim vrstama ulja.- Kokosovo ulje sadrži oko 90 odsto zasićenih masti – što je više nego puter (oko 64%), goveđa mast (40%) ili čak svinjska mast (takođe 40%) - objašnjava T.H. Čan, Volter Vilet, profesor sa Harvardske škole javnog zdravlja.
Nemasni sir (Cottage cheese)
Povećan unos proteina može imati i neželjene posledice.
Iako nemasni sir može biti koristan, preporučuje se u manjim količinama jer sadrži i značajne količine natrijuma i masti.
- Nisam siguran da bih rekao da je nemasni sir značajno drugačiji od drugih vrsta sira - rekao je profesor asistent na Harvardskoj školi javnog zdravlja, Ći San, za CNBC.
Hleb
Ko zapravo povezuje hleb sa visokim sadržajem natrijuma? Ćureći sendvič može delovati kao zdrav obrok, ali ako dodate sir i suvo meso, vrlo lako možete uneti više od polovine preporučene dnevne količine natrijuma.
- U proseku, jedno parče hleba sadrži između 100 i 200 miligrama natrijuma. To znači da samo hleb u jednom sendviču može predstavljati od osam do 18 odsto prosečne dnevne preporučene količine natrijuma - kaže Samanta Oldman, dijetetičarka iz Instituta za digestivno zdravlje Hartford HealthCare-a.
Piletina
Ovaj popularni izvor proteina često se priprema u komercijalnim kuhinjama, što podrazumeva dodatak soli.
Pečena ili pržena piletina iz prodavnica ili restorana može sadržati i do četiri puta više natrijuma nego obična piletina pripremljena kod kuće, prema podacima Harvardske medicinske škole.
Izvor: independent.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
Spavajte kao beba: Hrana koja prirodno podiže melatonin