Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja, manje od 0,05 odsto, pa je za kilogram ulja potrebno više od dve tone svežeg bilja. Iz tih razloga je izuzetno vredno i cenjeno, ali i relativno skupo u poređenju sa drugim uljima.
Naučno je dokazano da eterično ulje smilja ima antioksidativno, antiinflamatorno, antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo.
Štiti kožu od bora, suvoće, podmlađuje i ubrzava povlačenje ožiljaka, intenzivno regeneriše umornu i zrelu kožu izloženu spoljašnjem i unutrašnjem stresu.
Priprema macerata od smilija
Priprema macerata od smilja počinje branjem ove biljke, a možete je nabaviti i na pijacama, već osušene.
- Osušene cvetove smilja stavite u sterilisanu staklenu posudu sa zatvaračem tako da je popunite gotovo do vrha.
- Kvalitetno, hladno ceđeno maslinovo ulje sipajte preko biljke, vodeći računa da svi cvetovi budu potopljeni u ulje.
- Čvrsto zatvorite teglu poklopcem.
- Čuvajte je na toplom mestu, ali van direktne sunčeve svetlosti. Povremeno protresite teglu kako biste omogućili ravnomerno ekstrakciju aktivnih sastojaka.
- Nakon 45 dana procedite ulje kroz gust sloj gaze, istiskujući svaku dragocenu kap iz biljke.
- Ovu bistru, zlatnu tečnost prespite u tamne staklene bočice kako biste ga zaštitili od svetlosti i sačuvali njegove aktivne sastojke.
- Čuvajte macerat na hladnom i tamnom mestu. Rok trajanja će zavisiti od kvaliteta upotrebljenog ulja, a obično je od nekoliko meseci do godinu dana.
![Čuvajte macerat na hladnom i tamnom mestu](/data/images/2021/05/21/16/2576929_etericna-ulja-2_ff.jpg?ver=1718612303)
Macerat od smilja može se koristiti direktno na koži ili kao sastojak u domaćim kozmetičkim proizvodima poput krema, seruma i ulja za masažu.
Priredila: Nataša Radosavljević
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)