Ovo je iznenađujući faktor rizika za Alchajmerovu bolest: Štetan je po zdravlje kao i pušenje
Foto: Shutterstock

neuronaučnik otkriva

Ovo je iznenađujući faktor rizika za Alchajmerovu bolest: Štetan je po zdravlje kao i pušenje

Mentalno zdravlje -

Alchajmerova bolest je dugo bila veliki izazov u svetu medicine, ali sada nauka pokazuje da se Alchajmerova bolest može prevenirati i da se gubitak pamćenja može preokrenuti. Doktor Robert Lav, neuronaučnik specijalizovan za prevenciju Alchajmerove bolesti, jedan je od najgledanijih neuronaučnika na planeti, a radi na edukaciji javnosti o prevenciji Alchajmerove bolesti uz pomoć nauke.

Ovaj naučnik ima preko 200 miliona pregleda svojih videa u kojima deli različite savete za unapređene mentalnog zdravlja ljudi. U jednom od svojih videa govorio je o tri stvari koje su značajne u prevenciji Alchajmerove bolesti i mentalnog zdravlja uopšte.

- Zdravi međuljudski odnosi su ključ. Oni su značajni za očuvanje kako opšteg zdravlja tako i mentalnog zdravlja, ali i za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti. Veze koje gradimo sa drugima daju nam osećaj smisla u životu.

Zdravi odnosi pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti

Pored toga, navodi on, zdravi međuljudski odnosi pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti jer su ljudi socijalna bića po prirodi.

- Usamljenost je jedan od najvećih rizika za nastanak bolesti uključujući i Alchajmerovu bolest, a usamljenost može biti loša po zdravlje kao i pušenje - navodi dr Lav u svom videu.

Podstaknut svojom porodičnom pričom, širi svest o ovoj bolesti

A zbog čega je ovaj mladi neuronaučnik toliko posvećen pomaganju ljudima da spreče Alchajmerovu bolest? Sve je počelo od njegove bake i dede.

- Pre 30 godina, kada su moja dva deda i baka imali demenciju, lekari su im rekli: 'Ne možemo ništa da uradimo'. Sada moji roditelji imaju 70 i 75 godina, a ja želim da uradim sve što mogu da im pomogne da spreče Alchajmerovu bolest - kaže dr Lav i dodaje:

- Nauka se promenila od vremena kada su moji deda i baka imali demenciju i postoji mnogo naučno podržanih ponašanja koji mogu pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti i potencijalno preokrenuti gubitak pamćenja povezan sa ovom bolešću - kaže dr Lav.

Alchajmerova Bolest
foto: Shutterstock

Šta je tačno Alchajmerova bolest?

Alchajmerova bolest je poremećaj mozga koji se vremenom pogoršava. Alchajmerova bolest uzrokuje da se mozak smanji i da moždane ćelije na kraju nestanu, navode stručnjaci sa klinike Mejo. Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije - postepenog pada u pamćenju, razmišljanju, ponašanju i društvenim veštinama. Ove promene utiču na sposobnost osobe da funkcioniše.

Rani znaci bolesti uključuju zaboravljanje nedavnih događaja ili razgovora. Vremenom napreduje do ozbiljnih problema sa pamćenjem i gubitka sposobnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Prenela: O.M.

(izvor: TikTok/einpresswire.com/mayoclinic.org/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track