9 načina da postanete srećniji: Nauka dokazala da ovi trikovi deluju
Foto: Shutterstock

od zahvalnosti do pomoći drugima

9 načina da postanete srećniji: Nauka dokazala da ovi trikovi deluju

Mentalno zdravlje -

Naučnici su takođe otkrili da nekoliko često preporučenih načina ponašanja, poput izražavanja ljubaznosti, ne dovode do sreće, odnosno njihovi efekti nisu potvrđeni.

Ključ sreće nije u traganju za nečim većim, već u razvijanju mogućnosti za uživanje u malim stvarima, rekao je davno Sokrat. Za druge je sreća retka, ima je malo, pa je nedovoljna. Traži se na pogrešnim mestima, a skriva se, kao izvežbani igrač, tamo gde je tragači ne očekuju i ne traže. Šta, međutim, kaže nauka? Nedavni rad psihologa D. Folka i E. Duna objavljen u časopisu "Annual Review of Psychology" otkriva devet eksperimentima dokazanih strategija koje vode ka srećnom i ispunjenom životu.

Rad takođe otkriva da nekoliko često preporučenih načina ponašanja, poput izražavanja ljubaznosti, ne dovode do sreće, odnosno njihovi efekti nisu naučno potvrđeni.

Kako postati srećniji u devet koraka

Vežbajte zahvalnost

Iako dugoročni efekti nisu istraženi, kratkoročni dokazi potvrđuju da izražavanje zahvalnosti, recimo kroz vođenje dnevnika ili pisanje poruka zahvalnosti, može odmah da poveća osećaj sreće. Efekti mogu da traju do jednog dana.

Druženje sa strancima može takođe da bude korisno i poveća sreću
Druženje sa strancima može takođe da bude korisno i poveća srećufoto: Shutterstock

Budite druželjubiviji

Potreba za pripadanjem ne podrazumeva samo uspostavljanje bliskih romantičnih i prijateljskih veza. Druženje sa strancima može takođe da bude korisno i poveća sreću. Ovo je posebno slučaj ako se tokom ovih interakcija osoba ponaša ekstrovertno.

Ponašajte se kao da ste srećni

Ponašanje obično odgovara našem unutrašnjem stanju, ali ovo može da funkcioniše i u suprotnom smeru. Jednostavno rečeno, baš kao što osećaj radosti može pozitivno da utiče na ponašanje, postupanje kao da ste već srećni može da vas dovede u bolje raspoloženje. Zato se s vremena na vreme nasmešite.

Radite nešto novo

Kada se naviknemo na uobičajene stvari, isti prijatni stimulansi nas ne čine srećnim kao nekada. Ubacivanje novina je jedan od načina da obnovimo ono što smo nekada osećali prema njima. Na primer, jedite kokice kineskim štapićima ili se vikendom ponašajte kao da ste na odmoru.

trudite se da razbijate kolotečinu
trudite se da razbijate kolotečinufoto: Profimedia

U svemu tražite dobro

Optimisti će videti čašu napola punu i u svemu tražiti pozitivnu stranu. Iako efekti ove strategije na poboljšanje raspoloženja možda neće dugo trajati, obično nas čine da se osećamo bolje, bez obzira na stres sa kojim se trenutno suočavamo.

Pomozite drugima

Još jedan potencijalni način za povećanje sreće jeste pomoć drugima. Istraživanja pokazuju da najveća emocionalna korist proističe iz davanja novca. Veća je verovatnoća da će se efekti pružanja finansijske pomoći na podizanje raspoloženja pojaviti kada iskusite slobodu izbora (npr. da li, kada ili koliko ćete dati) i kada možete direktno da posmatrate kako je vaš doprinos koristio primaocu.

pomažite kad god možete
pomažite kad god možetefoto: Profimedia

Ne razmišljajte o "boljoj budućnosti"

Zašto ne treba razmišljati o "boljoj budućnoti"? Samo saznanje da će nešto što imate/posedujete biti poboljšano u bliskoj budućnosti često smanjuje sreću u sadašnjosti. Na primer, saznanje da će uskoro izaći naprednija verzija vašeg pametnog telefona može smanjiti vaše uživanje u verziji koju imate.

Posvetite manje vremena neprijatnostima

Da li uživate u kućnim poslovima? Ako je vaš odgovor "ne", niste jedini. Poklanjanje manje vremena ovim zadacima može da poveća sreću. Kako? Jedan pristup je da se oslobodite potrebe za savršenstvom i brzo završite svoje poslove. Drugi je plaćanje "usluga koje štede vreme“. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi iskusili veću sreću „nakon što su potrošili novac na kupovinu koja im je uštedela vreme, nego na kupovinu stvari".

Budite pametniji s telefonom

Ograničite upotrebu pametnog telefona, jer je to još jedan način da poboljšate raspoloženje. Na primer, tokom izlaska sa prijateljima, ako ne proveravate stalno telefon, smanjićete ometanje i povećati uživanje. Što se tiče društvenih mreža, dugotrajna apstinencija dovodi do veće sreće i životnog zadovoljstva.

Šta ne pomaže

Autori su analizirali i druge često preporučene tehnike, posebno izbor zdrave ishrane i praktikovanje meditacije. Uprkos prethodnim istraživanjima, autor nisu uspeli da pronađu dokaze za njihovu povezanost sa srećom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Psychologytoday.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track