Žene u perimenopauzi su sklonije bipolarnom poremećaju: Evo šta kažu naučnici
Foto: Shutterstock

bura hormona

Žene u perimenopauzi su sklonije bipolarnom poremećaju: Evo šta kažu naučnici

Mentalno zdravlje -

Žene imaju dvostruko veću verovatnoću da razviju bipolarni poremećaj u godinama koje prethode njihovom poslednjem menstrualnom ciklusu, pokazala je studija.

Stručnjaci kažu da bi ovakvo istraživanje moglo da pomogne u predviđanju individualnog rizika od problema s mentalnim zdravljem tokom tog vremena, što bi, u prenesenom smislu, "moglo da spasi život".

Perimenopauza se događa kada žena ima simptome menopauze - kao što su uznemirenost, noćno znojenje, promene raspoloženja ili moždana magla - ali još uvek ima ciklus.

Studija, koja je uključivala 128.294 žene iz Velike Britanije i koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kardifu u saradnji sa Bipolar UK i UK Biobank usredsredila se na četiri godine pre poslednje menstruacije.

valunzi, kilogrami, ali i mogući problemi sa mentalnim zdravljem
valunzi, kilogrami, ali i mogući problemi sa mentalnim zdravljemfoto: Shutterstock

Primečeno je povećanje učestalosti bipolarnog poremećaja za 112 odsto, što je najveće povećanje među ispitivanim poremećajima, dok se pojava ozbiljnijeg depresivnog poremećaja povećala za 30 odsto.

- U svojoj klinici sam otkrila da su neke žene, koje su pre živele živote bez ikakvih većih problema s mentalnim zdravljem, razvile ozbiljne mentalne bolesti oko menopauze - rekla je profesorka Arijana Di Florio sa Univerziteta u Kardifu.

- Osećam dužnost prema ženama s kojima radim; želela sam njima i drugima da dam odgovore zašto im se to dogodilo - navodi.

Same u mraku

Kler Dolman, ambasadorka Bipolar UK dodala je da je ova studija izuzetno važna, jer prvi put na vrlo velikom uzorku pokazuje da prelaz u menopauzu ima merljiv uticaj na mentalno zdravlje žena.

prelaz u menopauzu ima merljiv uticaj
prelaz u menopauzu ima merljiv uticajfoto: Shutterstock

- Kao žena s bipolarnim poremećajem koja je prošla kroz menopauzu, radujem se što će istraživačka zajednica prepoznati važnost ovog otkrića. Studije će nam omogućiti da predvidimo rizik svake pojedinačne žene da se neočekivano razboli u ovom razdoblju života. To saznanje bi moglo da "spasi život" - navela je.

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Mental Health, mogli bi da pomognu u pružanju dodatne podrške ženama koje su "pre bile ostavljene u mraku", kaže profesor Di Florio.

Pripremila: N.L.

Izvor: Ukri.org/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track