Kada se i zašto radi ultrazvuk srca? Evo šta ovaj pregled može da otkrije, a šta ipak ne
Foto: Shutterstock

Pitali smo kardiologa

Kada se i zašto radi ultrazvuk srca? Evo šta ovaj pregled može da otkrije, a šta ipak ne

Saveti stručnjaka -

Ukoliko vam se učini da imate problem sa srcem, brzo se zamarate pri naporu i steže vas i boli u grudima - najbolje bi bilo da uradite ultrazvučni pregled srca. Ultrazvuk srca ili ehokardiografija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze morfologije i funkcije srca i velikih krvnih sudova.

Na ultrazvuk srca pacijenta najčešće upućuje ordinirajući lekar. Pregled se može obaviti i na zahtev pacijenata koji imaju simptome kao što su zamaranje, gušenje, otežano disanje, bolovi u grudima.

- Ultrazvuk srca nam omogućava da direktno vidimo samo srce i da na taj način precizno procenimo veličinu srčanih šupljina i velikih krvnih sudova, snagu pumpanja srca i stanje srčanih zalistaka. Prema tome, UZ srca se, pre svega, preporučuje bolesnicima koji se žale na zamaranje pri naporu, kao i onima kod kojih postoji neki šum na srcu. Ultrazvuk srca nam takođe može reći da li je bolesnik imao neko oštećenje srčanog mišića. Nažalost, ovim pregledom se ne mogu videti krvni sudovi koji ishranjuju srce i ne može se videti da li postoje suženja na njima - objašnjava prof. dr Petar Otašević, kardiolog i načelnik Odeljenja kardiologije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”, vanredni profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prof. dr Petar Otašević, kardiolog
Prof. dr Petar Otašević, kardiologfoto: Kurir Televizija

Ultrazvuk srca nam može otkriti da neko već duže vreme ima povišen krvni pritisak, ali i holesterol.

Preventivni ultrazvučni pregled srca se pak zakazuje onima koji su u visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti - pod velikim su stresom, imaju genetsku predispoziciju, puše, imaju povišene masnoće, visok krvni pritisak, dijabetes.

Alarmantna statistika

U Srbiji od kardiovaskularnih bolesti dnevno umre oko 140 ljudi, 45 doživi infarkt miokarda koji svaki četvrti ne preživi, a glavni uzroci su gojaznost, visok krvni pritisak, visok loš holesterol (LDL), neaktivnost i pušenje.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track