Šta nakon odstranjivanja melanoma? Dermatolog savetuje kako da se čuvate da se bolest ne bi vratila
Foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

prof. dr Lidija Kandolf

Šta nakon odstranjivanja melanoma? Dermatolog savetuje kako da se čuvate da se bolest ne bi vratila

Saveti stručnjaka -

Ako je neko bio srećan da se javi na vreme i uhvati melanom u najranijoj fazi, kod njega je lečenje završeno jednostavnom hirurškom intervencijom.

Za obolele od melanoma je najvažnije da se pridržavaju saveta lekara koje su dobili na konzilijumu za melanome koji postoji na Institutu za onkologiju u Srbiji, Vojnomedicinskoj akademiji, Institutu za onkologiju Vojvodine, Kliničkom centru u Nišu i Kliničkom centru u Kragujevcu, kaže prof. dr Lidija Kandolf, specijalista dermatovenerologije i supspecijalista onkologije. Ti saveti su zapravo identični onim iz Nacionalnog vodiča za melanom, a korisni su i za zdrave osobe.

Smernice koje se tiču obolelih su u skladu sa fazom u kojoj se nalazi ovaj najzloćudniji tumor kože, odnosno rizicima koje sa sobom nosi.

prof. dr lidija kandolf
prof. dr lidija kandolffoto: Milena Anđela

- Ako je neko bio srećan da se javi na vreme i uhvati melanom u najranijoj fazi, odnosno kad je on samo na površini kože, kod njega je lečenje završeno jednostavnom hirurškom intervencijom. Ta osoba treba da se čuva sunčanja i da ide jednom u šest meseci na pregled kože - navodi doktorka.

Koliko sunca je dovoljno za vitamin D

Za neophodnu proizvodnju vitamina D zimi je potrebno izlagati se sunčevim zracima 15-20 minuta dnevno, a leti svega pet minuta u podne, savetuje prof. dr Kandolf.

zaštite se od sunca, pre svega odećom
zaštite se od sunca, pre svega odećomfoto: Profimedia

Uplašeni od sunca

Prema njenim rečima mnogo pacijenata ne izlazi iz kuće zato što su uplašeni od sunca, što je pogrešno.

- Boravak napolju je blagotvoran za zdravlje, ali, s druge strane, od juna do oktobra ne treba boraviti na suncu bez odeće. Dakle, jedino što ne treba raditi je sunčati se radi dobijanja tamnog tena. To nema nikakve dobrobiti za zdravlje, nego isključivo štete, zato što je taman ten znak oštećenja genetskog materijala kože. Sa nakupljanjem tih oštećenja se posle nekog vremena pojavljuju sitne bore, pege, mrlje, a na kraju, kod jednog broja ljudi, i karcinomi kože, kao i melanom - upozorava dermatolog.

Leti birajte majice dužih rukava, pantalone, šešir, kačket, naočare za sunce, a . na otkrivene delove kože nanesite neki od preparata koji štiti od UVA i od UVB dela spektra s visokim zaštitnim faktorom.

pregledi kože treba da budu redovni
pregledi kože treba da budu redovnifoto: Shutterstock

Redovne kontrole

Kod obolelih osoba koje imaju rizični melanom je važno da se rade ponavljane radiološke procedure, osnov su pre svega ultrazvučni pregledi, dok se kod visokorizičnih melanoma rade i skeneri. Sve to je definisano na konzilijumu, te je važno da pacijenti prate preporuke.

- Kada imamo visokorizični melanom koji se možda već sa kože proširio u limfne čvorove, nakon hirurgije slede vrlo striktne tromesečne kontrole prve tri godine, kasnije do pete godine na šest meseci. Radimo i kompjuterizovane tomografije, ultrazvuk, kao i tumor markere iz krvi, a od ove godine imamo dostupnu adjuvantnu preventivnu terapiju koja smanjuje rizik od širenja bolesti. U četvrtom stadijumu, kad već imamo promene u unutrašnjim organima, onkolog takođe ima ritam kontrola na svaka tri meseca, gde se prati efekat terapije - poručuje doktorka.

mladeže proverite sami jednom mesečno
mladeže proverite sami jednom mesečnofoto: Profimedia

Važnost samopregleda

Jednom mesečno treba raditi samopregled čitave kože jer je sami najbolje poznajemo, i to sve regije uključujući dlanove, tabane, nokatne ploče, genitalnu regiju, sluzokožu, teme… Svaka promena čudnog izgleda (nepravilne ivice i boje), novi mladež posle 40. ili 50. godine života, čak i ako izgleda bezazleno, razlog je za posetu dermatologu, savetuje prof. dr Lidija Kandolf.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track