Kako da pregurate leto bez stomačnih tegoba? Ovo je najbolje rešenje ako vas uhvati infekcija, a ovo su znaci za uzbunu
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

dr Jelena Stojanović

Kako da pregurate leto bez stomačnih tegoba? Ovo je najbolje rešenje ako vas uhvati infekcija, a ovo su znaci za uzbunu

Saveti stručnjaka -

Stomačni problemi nastaju uglavnom zbog unosa lako kvarljivih namirnica, ali i zbog nagle promene sredine, klime i vode za piće, a inače su česti leti. Imunitet crevne flore se narušava, zbog čega odrasli i deca osećaju tegobe poput bolova u stomaku, povraćanja i proliva.

Unos tečnosti, dijeta i nakoknada izubljenih elektrolita je prva pomoć u ovakvim situacijama, dok teži slučajevi zahtevaju infuziju i detaljniji lekarski pregled, kaže kaže dr Jelena Stojanović, lekar opšte prakse.

Bolesti prljavih ruku

Letnje stomačne infekcije su uglavnom bakterijskog ili virusnog porekla, eventualno pojedini toksin može da izazove problem.

- Sve su to bolesti prljavih ruku, a najčešće se dobijaju ili prenose tako što se nedovoljno dobro operu ruke ili se konzumira hrana koja je na neki način zagađena, poput neopranog voća i povrća. U letnjim mesecima hrana se brže kvari, pa naročito treba obratiti pažnju da se ne ostavlja van frižidera duže vreme. Uvek proverite da li ima karakterističan izgled, miris i konzistenciju pre nego što je pojedete – savetuje dr Jelena Stojanović.

češće perite ruke
češće perite ruke foto: Profimedia

Najbrže i najčešće se kvare meso, mleko, mlečni proizvodi, kao i jaja, te izbegavajte da pripremate kremove, sladolede ili majonez od nekuvanih jaja.

- Kad se hrana termički obradi manja je šansa da nešto "zakačimo", te treba konzumirati sveže pripremljene namirnice ili ih čim pre odložiti u frižider i zaštititi koliko, toliko od kvarenja – sugeriše doktorka.

Virusi i bakterije

Virusne infekcije manifestuju se uglavnom u blažoj formi, a najčešći uzročnik je rota virus. Bakterijske crevne infekcije izazivaju patogene i nepatogene bakterije, odnosno salmonela, šigela i stafilokok.

jaja su uz meso, mleko i mlečne proizvode posebno kvarljiva
jaja su uz meso, mleko i mlečne proizvode posebno kvarljivafoto: Profimedia

- Sad je sezona infekcija, ima ih puno, najčešće traju par dana, ne bude to nešto ozbiljno, ali treba biti zabrinut ukoliko simptomi potraju duže od 3-4 dana, ako je javljaju sa visokom temperaturom, ukoliko su prolivi intenzivniji i učestaliji, što znači 10-15 vodenastih stolica u toku dana. Eventualno ako se primeti sveža krv u stolici ili sluz, to su već alarmantni znaci – naglašava dr Stojanović.

Što više tečnosti

Temperatura je češći pratilac bakterijskih infekcija, a u situacijama kada je visoka, kao i kad prioliv duže traje radi se kolpokultura. Na taj način može da se vidi da li je izazivač bakterija i skladu s tim specifično tretira antibioticima. Infuzije se praktikuju ukoliko pacijent povraća, a ne može da jede i pije, odnosno da unosi tečnost, dodaje doktorka.

voda, čajevi i supice su najbolji lek
voda, čajevi i supice su najbolji lekfoto: Shutterstock

- Sve dok osoba može da pije vodu i da pojede nešto, nema potrebe za infuzijom. Prvo i osnovno je unosti što više tečnosti, običnu vodu, čajeve, supe, uključujući i supe iz kesice, jer one imaju više soli i minerala koje telo gubi tokom povraćanja i dijareje. Izbegavajte, međutim, kafu, alkohol i voćne sokove – sugeriše naša sagovornica.

Dijeta samo dan, dva

Kada je reč o tome šta jesti preskočite sveže voće i povrće, meso i mesne prerađevine, mleko i mlečne prerađevine (osim probiotskog jogurta), kao i jaja.

- Birajte bareno povrće, krompir, pirinač, dvopek (prepečeni hleb), supe, čajeve, eventualno grisine, neki keks. Mogu se jesti banane i pečene jabuke, a ova dijeta se primenjuje dan, dva. Nakon toga se ne treba naglo vraćati na uobičajeni režim ishrane, već postepeno uvoditi po jednu namirnicu dnevno, tipa krenuti sa barenim pilećim mesom, da se ne bi opteretio organizam.

Ravnoteža crevne flore

I lekovi mogu da pomognu, takozvani crevni antibiotici koji brzo i efikasno zaustavljaju dijareju, kao i čuveni probiotici.

probiotike mogu da uzimaju i zdrave osobe
probiotike mogu da uzimaju i zdrave osobe

- Među probioticima ima razlika, ali nisu velike i koji god da odaberete sigurno je dobar, ali i obavezan da bi se napravila ravnoteža crevne flore i organizam oporavio – savetuje doktorka.

Ukoliko se spremate na put, a imate sklonost ka stomačnim infekcijama, uzimajte probiotik nekoliko dana pred put, kao i tokom odmora, poručuje doktorka.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track