Šta nam govori promenjen miris urina? Nefrolog otkriva sve razloge, od hlamidije do dijabetesa
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

prof. dr Rajko Hrvačević

Šta nam govori promenjen miris urina? Nefrolog otkriva sve razloge, od hlamidije do dijabetesa

Saveti stručnjaka -

Urin može da promeni miris zbog određenih vitamina, manjka vode u organizmu, zbog pojedine hrane, ali i nekih zdravstvenih problema koji se razlikuju po ozbiljnosti.

Mokraća zdravih osoba je bez mirisa ili ima karakterističan blago kiselkast miris ili pak slab miris amonijaka koji je nešto intezivniji prilikom prvog jutarnjeg mokrenja, kao i kada smo dehidrirani, kaže prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog. Promena mirisa može da se javi u različitim stanjima uključujući i različite akutne i hronične bolesti bubrega i genitourinarnog trakta.

Brokoli i kafa

Najbezazleniji razlog pomene odora mokraće je unošenje različitih namirnica ili pića zbog toga što se njihovi metabolički produkti izlučuju putem urina.

- Tako je promena prisutna kod uzimanja špargle, brokolija, lososa, belog luka, kao i nekih začina kao što je kari. Veće količine kafe i neka alkoholna pića takođe mogu da promene miris. U ovim slučajevima sve traje samo dan, dva - navodi doktor.

prof. dr Rajko Hrvačević
prof. dr Rajko Hrvačevićfoto: Privatana Arhiva

Antibiotici i ostali lekovi

Pojedini antibiotici, polivitaminski preparati ili preparati vitamina B, lekovi za šečernu bolest ili reumatodni artritis takođe utiču na miris urina. Uzimanje tableta kalcijuma i vitamina D, odnosno ribljeg ulja, mogu dovesti do toga da miriše na ribu, dok preparati gvožđa dovode do metalnog mirisa. Stanje se normalizuje posle prikida uzimanja ovih preparata.

Kod oboljenja mokraćne bešike

Kada je mokraća kontaminirana sa bakterijama onda se javlja opor miris urina.

- Kod infekcija sa crevnim bakterijama, pre svega Ešerihijom koli, javlja se neprijatan miris koji pacijenti opisuju na različite načine. Pored toga, infekcije su praćene učestalim i bolnim mokrenjem zamućene ili sukrvičave mokraće - opominje doktor.

Kod muškaraca i upala prostate može da izazove miris nalik na pokvarena jaja, a neprijatnost je prisutna i kod vaginalnih infekcija uzrokovanih sa Trihomonasom, hlamidijom ili gonokokom.

Kada je mokraća kontaminirana sa bakterijama onda se javlja opor miris urina
Kada je mokraća kontaminirana sa bakterijama onda se javlja opor miris urinafoto: Shutterstock

- Vrlo neprijatan miris na fekalije javlja se kod postojanja fistula mokraćne bešike sa crevima (zračna terapija, Kronova bolest, divertikulitis). U tim situacijama se u mokraći može zapaziti prisustvo fekalija i vazduha - navodi prof. dr Rajko Hrvačević.

Kamen u mokraćnoj bešici ili bubregu koji su sačinjeni od cistina, aminokiseline koja sadrži sumpor, dovode do sumporastog mirisa.

Kod metaboličkih oboljenja

Slatkast ili voćkast miris urina, odnosno miris na aceton, javlja se zbog prisustva ketona kod pacijenata sa nelečenom šečernom bolešću. Pored izmenjenog mirisa u ovom slučaju se javlja učestalo mokrenje i pojačana žeđ.

- Neke retke metaboličke bolesti takođe daju promene. Tako mokraća može da ima miris javorovog sirupa kod oboljenja sa ovim nazivom, slatkast miris u izovalerijskoj acidemiji (retka genetska bolest) ili miris ribe kod hipermetioninemije (retko metaboličko oboljenje). Fenilketonurija (retko genetsko oboljenje) dovodi do pljesnivog mirisa urina - navodi doktor.

slatkas miris otkriva dijabetes
slatkas miris otkriva dijabetesfoto: Shutterstock

Promene u trudnoći i pri ovulaciji

Promene mirisa mokraće mogu da se jave i u nekim fiziološkim stanjima kao što su trudnoća i ovulacija. Naime, hormoni koji su luče zu ovim stanjima mogu da promene miris delom i zbog pojačanog čula mirisa koji omogućava da se lakše oseti miris amonijaka iz mokraće.

- Generalno, pregled moraće je uvek dobrodošao u situaciji kada se miris menja, ali je obavezan i situacijama kada to traje više dana i kada se uz promenu mirisa javljaju tegobe sa mokrenjem i izmenjen izgled mokraće - poručuje doktor.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track