Zbog čega se javlja noćno škrgutanje zubima? Ukoliko se ne leči, trajno oštećuje krunice

Shutterstock, Privatna Arhiva

Škgrutanje zubima, poznato kao bruksizam, javlja se kod 13 odsto odraslih osoba. Možete ga iskusiti i tokom dana, ali se najčešće javlja tokom noću u snu. Faktori kao što su stres, anksioznost, repiratorni poremećaji, mogu doprineti ovom problemu. Koji su najčešći simptomi bruksizma i kako se problem može otkloniti, za Zdravlje Kurir govori dr Marija Žirković, stomatolog.

Ovaj problem javlja se najčešće kod odraslih, ali ga mogu imati i deca i bebe. Bebe često škripe zubićima noću, ali se to tokom vremena gubi.

Da li škripite zubima tokom noći možete znati jedino ako vam to neko drugi potvrdi, ali i uz pomoć simptoma koji su pristutni tokom dana.

- Simptomi kod odraslih koji imaju bruksizam su glavobolja, bol i osetljivost zuba, odlamanje dela zuba ili zubne nadoknade, bol u mišićima lica i vrata koji se širi ka slepoočnicama, nemogućnost spavanja ili odmora, otežano spavanje kako osobe koja imaja bruksizam, tako i onih oko njih - kaže dr Živković.

Shutterstock 
Osobe koje škrguću zubima tokom noći mogu imati i probleme sa spavanjem zbog togafoto: Shutterstock

Uzroci bruksizma nisu poznati u potpunosti, ali se pretpostavlja da njegovoj pojavi doprinosi stres, genetska predodređenost i pojedini lekovi. A da bi se izbeglo oštećenje zubne gleđi, veoma je važno javiti se stomatologu kako bi odredio odgovarajuću terapiju.

- Kako ovaj problem dovodi do bolova, oštećenja zuba, nemogućnosti odmora, neophodno ga je lečiti. Postoji folija koja se nosi u terapiji bruksizma, a izrađuje se na osnovu otiska zuba pacijenta. Foliju pacijent nosi tokom noći. Takođe, postoje i fizikalne metode u lečenju bruksizma - kaže stomatolog.

4 načina kako sami možete ublažiti probem

Konsultacija sa stomatologom i nošenje specijalno izrađene folije za zube zaštitiće ih od oštećenja, ali je takođe važno rešavati i uzroke koji mogu dovesti do noćnog škrgutanja zubima. Magazin Health preporučuje nekoliko efikasnih opcija.

  • Izbegavajte ili ograničite kofein, alkohol i pušenje - Kofein (naročito kafa), alkohol i pušenje su povezani sa većom verovatnoćom škrgutanja zubima noću.
  • Radite vežbe vilice - Izvođenje vežbi kod kuće ili odlazak na fizikalnu terapiju i praktikovanje vežbi za usta pomoći će vam da smanjite bol i ukočenost mišića povezanih sa škripanjem zubima u snu. Masirajte mišiće vrata, ramena i lica, pazeći na bolne, male čvorove (zvane „tačke okidači“) koje mogu izazvati bol u licu i glavi. Tokom dana, potrudite se da opustite mišiće vilice i lica.
  • Smanjiti stres - Da biste se borili protiv stresa, primenite jednostavne tehnike opuštanja da biste smanjili svakodnevni stres, kao što su duboko disanje, meditacija, lagano istezanje, provođenje vremena sa voljenim osobama ili učešće u aktivnostima ili hobijima u kojima uživate.

Koristite tople obloge - Studije su pokazale da primena toplih obloga na napete mišiće vilice pomaže u ublažavanju bolova u mišićima. Da biste ublažili bol u vilici ili mišićima lica, nanosite tople obloge na bolno ili osetljivo područje najmanje 20 minuta, jednom dnevno, dok se ne pojave simptomi poboljšati.

Shutterstock 
Bruksizam dovodi do pojave bola i oštećenja zuba, kao i bola u mišićima lica i vrata koji se širi ka slepoočnicamafoto: Shutterstock

Pošto je moguće škrgutati zubima dok spavate ili niste svesni da se problem javlja, važno je da posetite stolatologa kako biste sprečili dalje oštećenje zuba i desni. Stomatologa može uočiti znake škrgutanja zubima tokom rutinskog stomatološkog pregleda.

Ako primetite bilo kakve znake ili simptome da vam se škrgutanje zubima pogoršava ili se ne poboljšava, kao što su bol u licu, glavobolja, bol u vilici ili oštećene zubne krunice, posetite svog stomatologa radi dijagnoze i lečenja.

Olivera Markvić

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.