Jesenje vreme puni ordinacije: Kardiolog otkriva kome srce najviše strada od naglog zahlađenja

Shutterstock, Privatna Arhiva

Kako temperature počinju da padaju, jesen donosi specifične izazove za srčane bolesnike. Nagle promene vremena, posebno nagla zahlađenja, mogu značajno da utiču na kardiovaskularni sistem, objašnjava poznati kardiolog.

Ukoliko u roku od nekoliko dana temperatura padne za 10-15 stepeni, krvni sudovi se stegnu, a pritisak raste. Organizam se brani od hladnoće tako što steže krvne sudove i to može da izazove skokove pritiska, kaže za naš portal kardiolog prim. dr Živan Dimitrijević.

Posebno su ugroženi oni čiji je pritisak nestabilan, a prema rečima kardiologa, najveći problemi nastaju kod osoba koje su fizički nepripremljene i psihološki osetljive.

- Neurotičari, kako ih stariji lekari nazivaju, odnosno osobe koje se lako iznerviraju, često reaguju burnije na promene vremena. Kod njih dolazi do značajnijih oscilacija pritiska koji s naglim zahlađenjem može da skoči i na 180 - objašnjava doktor.

Shutterstock 
fizička neaktivnost i stres pogoršavaju simptomefoto: Shutterstock

Osobe koje su fizički aktivne bolje podnose promene vremena, jer kretanje ne utiče samo na mišiće, već i na regulaciju pritiska.

Iz toplog u hladno

Kada je reč o ekstremnim vremenskim uslovima, srce ne voli ni preteranu hladnoću ni velike vrućine.

- Ekstremi ne prijaju srcu, ali čini se da toplota manje opterećuje organizam. Nagla promena temperature, bilo da je reč o ulasku u previše ohlađenu prostoriju leti (zato klime nisu dobre) ili izlasku na hladan vazduh zimi, može da dovede do refleksnog sužavanja krvnih sudova, što povećava pritisak i opterećuje srčani mišić - kaže on i podseća da iz istog razloga srce može da stane onima koji (leti) skoče u ledenu vodu.

Doze lekova u jesen i proleće

Svake jeseni, posebno krajem septembra, lekari primećuju porast pacijenata koji se žale na povišen pritisak, dodaje.

Shuterstock 
posetite lekara ako burno reagujete na nagla zahlađenjafoto: Shuterstock

- Tokom jeseni povećavamo doze lekova kod pacijenata sa hipertenzijom, dok u proleće te iste doze smanjujemo. Ovo je ciklični proces povezan sa promenama temperature.

Ko je posebno ugrožen?

Svima koji imaju problema sa pritiskom kardiolog savetuje da redovno prate svoje stanje, a stariji pacijenti bi trebalo da izbegavaju veće fizičke napore dok se organizam ne prilagodi smeni godišnjih doba, što traje nekolkiko nedelja.

- Promene vremena mogu da potenciraju aritmije kod pacijenata koji već imaju srčane tegobe, a posebno su ugroženi oni sa srčanom slabošću. Za ove pacijente svakodnevne aktivnosti su u redu, ali treba izbegavati preterane napore - upozorava.

Ukoliko primetite da s jeseni ne možete da se skoncentišete, da su vam misli konfuzne, a da vam pritisak skače, obevezno posetite lekara.

Shutterstock 
Promene vremena mogu da potenciraju aritmijefoto: Shutterstock

- Pacijent uglavnom zna šta mu je, lekari samo treba ga pažljivo saslušaju. Često je i sam taj razgovor lekovit i rasterćujuć. Kada nakon jednog takvog razgovora ponovo izmerimo pritisak, on je obično za 20 jedinca niži- poručuje naš sagovornik.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.