Da stomak radi kao sat posegnite za ove 3 biljke: Smiruju bol, nadimanje i mučninu
Mučnina, gorušica, bol u stomaku, nadimanje… širok je spektar neprijatnih simptoma lošeg varenja, stučno poznatog kao dispepsija.
Postoji mnogo mogućih uzroka lošeg varenja, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu… Osim što ćete kritički morati da ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i neka proverena umirujuća sredstva koja će pomoći da stomak radi kao podmazan.
Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.
Sredstva koja se žvaću
Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.
Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova biljka može da se koristi i za pomoć kod niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.
Pripremila: N.L.
Izvor: Knjiga 1001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate