Lasi, čuveni ajuverdski napitak odličan je osvežavajući napitak. On jača probavu, čisti creva i bubrege, a dobar je i kod anemije i gojaznosti.

Evo kako se LASI priprema

Potrebno je

  • 250 ml svežeg, kravljeg kiselog mleka
  • 750ml hladne vode
  • 4 kašike malina
  • 1 kašičica suvog grožđa
  • 3 supene kašike šećera
  • 1 kašičica vanil šećera
  • 1 kašičica đumbirau prahu
  • ¼ kašičice cimeta
  • 1 kašičica ružine vodice
  • 1 kašika kokosovog brašna

Priprema

Kiselo mleko izmiksajte s vodom u loncu od dva litra. Izgnječite maline, pa ih ubacite u lonac. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke i sve to dobro izmešajte. Servirajte hladno ili sobne temperature. Po želji dodajte mleveni kardamon.

Najbolje je da se lasi ne meša s ručkom, već da se pije najmanje 30 do 60 minuta posle jela. Jedino što morate znati jeste da nije dobro koristiti ga uveče.

Ajurveda je, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, najstariji održan, primenljivan sistem zaštite zdravlja u svetu, a poreklom je iz drevne Indije.

Izraz ajurveda ima sanskritske korene i nastao je od reči „ajus“, koja znači život, i „veda“, koja znači znanje ili mudrost.

Primena ajurvede održala se usmenim prenošenjem ove veštine hiljadama godina, a zapisana je pre 5.000 godina. Svetska zdravstvena organizacija priznala je ajurvedu 1977. godine kao metodu tradicionalne medicine, a od 2007. ova drevna metoda priznata je i kod nas.

arilje-maline-malinari-sneg-mraz-ugrozeno.jpg
Thinkstock 
foto: Thinkstock

Maline

Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća najbogatijih vlaknima koje možete jesti kao deo zdrave ishrane. Imaju odlična zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja, kao što su magnezijum, vitamin K i vitamin C, tvrdi nutricionista.

Prenela: N.R.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.Kurir.rs