Prirodna pomoć kod poširenih vena: Od kore hrasta i limuna do redovnih šetnji
Foto: Shutterstock

leto im ne prija

Prirodna pomoć kod poširenih vena: Od kore hrasta i limuna do redovnih šetnji

Zdravlje iz Prirode -

Plavičasti, otekli, grudvasti krvni sudovi mogu da da unište izgled vaših nogu, a takođe mogu da svrbe i bole. Tropski dani i dehidratacija organizma, česti su razlozi za pogoršanje tegoba.

Ukoliko se ne leče adekvatno, vidljive venske šare, površinske vene i otoci mogu da zahvate duboke vene i stvore ozbiljne komplikacije, upale, pa čak i trombozu.

Počnete tako što ćete izbegavati tesnu obuću i čarape koje blokiraju protok krvi prema srcu, svako tuširanje nogu završite sa hladnom vodom i istežite se sa podignutim nogama kad god imate priliku. Čak i kada ste na poslu, možda možete da nagnete stolicu uznazad i podognete na kratko stopla.

Da li ste znali?

30 odsto ljudi pati zbog različitih problema sa venama

Obloge

Pomozite svojim nogama oblogama tako što ćete potopiti krpu u jak čaj od kore hrasta, narodnog eliksira koji podstiče protok krvi. Obloge sa hemamelisom, mast od nevena, gel sa ekstraktom divljeg kestena ili gaveza i listovi svežeg kupusa su takođe od pomoći.

Dodajte malo limunove kore napicima od limuna ili čaju
Dodajte malo limunove kore napicima od limuna ili čajufoto: Shutterstock

Hrana za bolju cirkulciju

Dodajte malo limunove kore napicima od limuna ili čaju. Ona sadrži supstancu zvanu rutin, vrstu flavonoida koji pomaže da se spreči propuštanje malih krvnih sudova.

Svakodnevno uzimajte vitamin C sa flavonoidima ili birajte hranu bogatu ovim mikronutrijentima. Vitamin C pomaže da vaš organizam održava snažnim vezivno tkivo koje podupire vene, čineći ih savitljivim i jakim. Flvonoidi pomžu organizmu da iskoristi vitamin C.

borovnice su posebno korisne za proširene vene
borovnice su posebno korisne za proširene venefoto: Shuterstock

Jedite namirnice koje sadrže jedinjenje poznato kao kompleksi oligomernih proantocijanidina (eng. OPC). Oni su vrsta flavonoida i nalaze se u većini voća i povrća, ali u posebno visokim koncentracijama u borovnicama i ribizlama - i takođe u ekstraktu semenki grožđa, kori bora, crnim ribizama i zelenom čaju. Oni su takođe dostupni kao suplementi.

Šetajte

Obezbedite najmanje dvadeset minuta aerobnih vežbi tri puta nedeljno da biste sebi pomogli da ostanete u formi, kao i da biste izgubili na težini (ako imate prekomernu telesnu težinu, više opterećujete vene na svojim nogama).

Šetanje je naročito dobro za proširene vene, pošto svaki put kada kotrahujete svoje nožne mišiće, pomažete da se krv pumpa ka srcu. Osim hodanja, preporučuje se i plivanje.

šetnja pomažete da se krv pumpa ka srcu
šetnja pomažete da se krv pumpa ka srcufoto: Shutterstock

Samomasaža

Pružite svojim nogama nežnu masažu da biste stimulisali cirkulaciju krvi tako što ćete palčevima pritiskati mišiće (ali ne direktno vene) u smeru naviše prema srcu.

Mere opreza

Izbegavajte da mirno stojite ili sedite dugo vremena, jer će se krv nagomilati u nogama. Kada pravite bilo koji vid pauze, provedite vreme šetajući okolo. Tako pomažete krvi da se pokreće naviše.

od dugotrajnog sedenja ne stradaju samo leđa, već i vene
od dugotrajnog sedenja ne stradaju samo leđa, već i venefoto: Promo

Kad god sedite, postarajte se da ne prekrštate noge, jer tako neumereno opterećujete vene i blokirate put vraćanja krvi.

Izbegavajte da izlažete noge uslovima povišene temperature (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi).

Kada se obratiti lekaru

Proširene vene su više kozmetička smetnja nego zdravstveni problem. Ipak, obratite se svom lekaru ako vam se pojave rane ili ako kože iznad proširenih vena počne da se ljušti. Odmah posetite svog lekara ako vena pukne i krvari ili ako hodanje postane bolno. Otok, bol koji ne prolazi i crvenilo su takođe razlozi za uzbunu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track