Moć začinskih trava: 9 biljaka koje svaka kuća treba da ima u svom špajzu
Svako domaćinstvo bi trebalo da ima začinsko bilje koje može da pomogne kod mnogih problema, a koje se inače koristi u fitoterapiji.
Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina. Osim izvanredne arome, oni poboljšavaju ukus hrane, i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo prijatelji našeg nepca, već i zdravlja, a sledi spisak onih najkorisnijih sa kuhinjskih polica, kao i situacije u kojima mogu da pomognu.
Komorač
Komoračdeluje umirujuće, pospešuje rad žuči i smiruje tegobe kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Žalfija
Žalfija se koristi za ispiranje kod upale grla i desni.
Crveni luk
Za otklanjanje upornog kašlja jednu glavicu crvenog luka i kašiku meda kuvajte 20 minuta u pola litre vode, procedite i pijte u toku dana.
Korijander
Korijander pomaže kod svim problema sa crevima i varenjem.
Beli luk
Beli luk deluje antiseptički, nezamenljiv je u sprečavanju razvoja prehlada. Kad se pojave previ simptomi treba konzumirati beli luk, supu od piletine sa kostima i 2-3 puta dnevno piti šoljicu soka od rendane cvekle.
Pripremila: N.L.
Izvor: Knjiga Čarobnjaci bilja (zbornik travara i trava)/Zdravlje.kurir.rs
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj