Malo je ljudi koji danas mogu da se pohvale da nikada ne pate od nesanice, jer ova pošast 21. veka spada u najčešće probleme savremenog čoveka.

Nesanica se negativno odražava na koncentraciju i otežava obavljanje svakodnevnih poslova, često i onih najbanalnijih, naročito ako traje nedeljama i mesecima. Srećom, manje je onih koji od tog problema pate hronično, a samo oni znaju koliko je strašno kada ste mrtvi umorni, a ne možete da zaspite.

Rizik od infarkta i dijabetesa

Nesanica, stručno insomnija, se može javiti u tri oblika: (1) okrećete se i prevrćete umesto da zaspite, (2) lako zaspite, ali se zatim budite više puta tokom noći i (3) veoma rano se budite ne možete ponovo da zaspite. Koji god da je oblik gubitka sna u pitanju, sledeći dan ćete se osećati nemirno i nervozno.

Insomnija može da bude povezana sa mnogim uzrocima: prevelika aktivnost tokom dana, zdravstveni problemi, stres, depresija… i može da ima mnoge posledice, kako po fizičko, tako i po psihičko zdravlje. Ako ne spavate dovoljno, nećete biti samo rasejani i razdražljiviji, nego ćete i povećati rizik od srčanog udara, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, pokazuju studije.

meditacija-disanje-profimedia0321025418.jpg
Profimedia 
ovladajte tehnikama relaksacijefoto: Profimedia

Usvojite zdrave navike

Rešavanje problema zavisi od toga čime je ona uzrokovana. Nekada je dovoljno promeniti životne navike - imati ustaljeni ritam ustajanja i odlaska na spavanje, uvesti fizičku aktivnost tokom dana, izbegavati uzimanje supstanci koje podstiču aktivnost neposredno pred spavanje, kao što su kofein i alkohol ili ovladati tehnikama relaksacije.

U slučajevima kada je nesanica povezana sa dubljim psihološkim problemima, dobre rezultate daje psihoterapija, savetuju stručnjaci, dok su lekovi za uspavljivanje (hipnotici) deo brzog, ali ne i trajnog rešenja.

Biljke za prvu pomoć

  • Valerijana

Valerijana može da pomogne da se brže zaspi bez efekta “mamurluka” koje prati neke pilule za spavanje. Ona se vezuje za iste receptore u mozgu kao trankvilajzeri, kakav je valijum. Od valerijane možete da napravite čaj, a ako vam je njen miris neprijatan, uzmite pola do jedne kašičice tinkture ili dve kapsule korena valerijane jedan sat pre odlaska u krevet.

lavanda-caj.jpg
Shutterstock 
lavanda opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenostfoto: Shutterstock
  • Lavanda

Lavanda je od davnina korišćena za pomoć kod nesanice, bolesti nerava i lošeg varenja. Stavljana je u tople, opuštajuće kupke koje su obezbeđivale miran san, a danas se, ipak, najčešće koristi za pravljenje čaja. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučajevima poremećaja spavanja. Priprema se jednostavno, a deluje brzo. Dve kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte dve šolje dnevno, jednu obavezno pre spavanja.

Ovu aromatičnu biljku možete iskoristiti i u obliku eteričnog ulja tako što ćete kanuti nekoliko kapi u posudicu sa toplom vodom i staviti pored kreveta. Isto tako, na ručne zglobove stavite par kapi lavandinog ulja, a možete i etričnog ulja jasmina.

majcina-dusica-caj.jpg
Profimedia 
čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudifoto: Profimedia
  • Majčina dušica

I majčina dušica ima smirujući efekat. Budući da sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati blagotvorna svojstva. Čaj se priprema na sledeći način – kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda.

Kupka za laku noć

Od matičnjaka možete da se napravite odličnu kupku koja deluje smirujuće. Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Čaj dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, pre spavanja. Za blagotvorna svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs