Ovih pet prirodnih saveznika za jačanje kostiju koje vam otkrivamo mogu da vam pomognu ako imate osteoporozu ili želite da je sprečite. Pažljivo pročitajte kako i kada da ih koristite.

Prema procenama, u Srbiji od osteoporoze boluje oko 400.000 ljudi, uglavnom žena. Ovo oboljenje se mahom javlja posle pedesete godine života kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Osim menopauze, važni faktori rizika za nastajanje osteoporoze su sitne kosti, premala telesna težina i neaktivnost. Preterano uzimanje alkohola, loša ishrana i pušenje takođe povećavaju rizik.

Srećom, osim klasične terapije postoje i prirodna sredstva za jačanje kostiju. Odrasli mogu da ojačaju kosti ili barem uspore njihovo slabljenje boljom ishranom i promenama u načinu života.

Jabukovo sirće

Narodni recept protiv osteoporoze je jabukovo sirće. Veruje se da ono povećava kiselost u želucu, pa se kalcijum bolje apsorbuje. Preporučuje se da pre obroka popijete jednu kašiku domaćeg jabukovog sirćeta koju ste razmutili u čaši tople vode.

eliksir-za-ciscenje-od-parazita-shutterstock-2386178211.jpg
Shutterstock 
veruje se da jabukovo sirće pomaže u apsorpciji kalcijumafoto: Shutterstock

Supa od luka

Uzmite dve velike neočišćene, oprane glavice crnog luka i narendajte ga s ljuskom. Pržite na ulju dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Prelijte ga litrom ključale vode i kuvajte 15 minuta na jakoj vatri. Ostavite da odstoji pola sata, procedite i podelite na tri jednake porcije. Jednu popijte istog dana, a preostali odvar tokom sledeća dva dana. Čuvajte ga u frižideru i ugrejte pre upotrebe. Kura traje mesec dana.

Čia semenke

Pomalo zemljastog ukusa, čia semenke su odavno pravi hit u zdravoj ishrani. Bogate su kalcijumom, a već dve kašičice sadrže jednaku količinu kao i deblje parče sira. Tako pomažu u očuvanju i jačanju gustine kostiju, naročito ugroženu osteoporozom. Dve kašičice semenki sadrže 138 kalorija, 9 grama masnoća, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

narandza-dijeta-shutterstock-367016486.jpg
Shutterstock 
ima ih tokom cele godinefoto: Shutterstock

Citrusi

Verovatno niste ni pretpostavili da je vitamin C veoma značajan za zglobove. Svoju dnevnu dozu možete uneti kroz voće - pomorandža, limun, limeta, grejp i slično. Napomenimo da i drugo voće sadrži vitamin C, posebno bobičasto.

Smuti za jake kosti

Potrebno vam je:

  • velika banana
  • čaša borovnica
  • 1/2 čaše malina
  • 150 g kelja
  • 1/2 čaše vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i meljite dva minuta dok ne dobijete glatku smesu. Sok popijte odmah, u malim gutljajima. Ova količina soka dovoljna je za jedan obrok za jednu osobu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs