Postoje mnogi faktori koji utiču na stolicu, poput mesečnog ciklusa, promena u ishrani, stresa, problema sa spavanjem, pa čak i putovanja. Ako imate zatvor, nemojte dugo čekati da počnete da rešavate problem, savetuju lekari, a dobra vest je da probava lako može da se podstakne i bez lekova.

Pored hrane bogate vlaknima, dovoljno tečnosti, suvog voća i kretanja, tu su i biljni čajevi, koji nude nežan pristup ublažavanju problema zatvora. Od umirujućih efekata nane do blagih laksativnih svojstava sene, slede prirodni napici koji pomažu da uravnotežite digestivni trakt.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Biljni čajevi za ublažavanje zatvora

  • Čaj od sene - Ovaj prirodni laksativ iz južne Indije sadrži glikozide koji stimulišu digestivni sistem. Istraživanje u časopisu American Journal of Gastroenterology potvrđuje da je čaj od sene efikasna pomoć kod zatvora.
  • Čaj od komorača - Opušta mišiće sistema za varenje, pomaže u regulisanju pražnjenja creva, čisti telo i oslobađa ga od toksina. Efekte možete da primetite već kroz mesec dana.
  • Čaj od đumbira - Poznat po svojim revitalizujućim svojstvima, čaj od đumbira takođe pomaže u redovnom pražnjenju creva i ublažava gasove i nadutost.
  • Čaj od rabarbare - Rabarbara je poznata po svojim laksativnim svojstvima, a istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences pokazalo je da poboljšava konzistenciju stolice.
  • Čaj od zove - Efikasan je i kod prehlade/gripa, kao i zatvora. To podržava i studija iz 2014, ali su potrebna dodatna istraživanja i testiranja.
  • Čaj od nane - Čaj od nane pomaže varenju tako što smiruje probavni trakt i opušta mišiće zidova creva, što je korisno i kod zatvora i kod nadutosti.
  • Zeleni čaj - Već je nadaleko poznat po svim svojim zdravstvenim prednostima, zeleni čaj podstiče bolju probavu i pomaže u ublažavanju zatvora tako što blagotvorno deluje na bakterije u crevima.

caj-od-nane.jpg
Freepik 
čaj od nane opušta mišiće zidova crevafoto: Freepik

Kako ih koristiti?

Za najbolje rezultate popijte šolju laksativnog biljnog čaja pre spavanja. Obavezno sledite preporučena uputstva i ograničite se na jednu šolju dnevno. Ako zatvor traje duže od nedelju dana, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs