5 napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti: Svi pršte od korisnih sastojaka
Foto: Shutterstock

zdravlje iz čaše

5 napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti: Svi pršte od korisnih sastojaka

Ishrana -

Zdrav životni stil, dovoljno kvalitetnog sna i pravilna ishranaje su neophodni za snažan imunitet, ali i ispijanje korisnih napitka takođe može da pomogne.

Imunitet je osnovna linija odbrane našeg tela protiv virusa, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama. Njegova jačina zavisi od mnogih faktora, uključujući genetiku, način života, nivo stresa, fizičku aktivnost i, veoma važno, ishranu. Ono što unosimo u svoj organizam igra jako važnu ulogu, a među raznovrsnim namirnicama i pićima, neki napici se posebno ističu time što podržavaju i jačaju naš imunitet.

Zeleni čaj

Kako biste ojačali prirodnu odbranu vašeg tela uživajte u zelenom čaju. Bogat je korisnim flavonoidima koji pružaju mnogobrijne prednosti po zdravlje, od smanjenja rizika od srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma do ublažavanja sistemskih upala.

zeleni čaj pun antioksidansa
zeleni čaj pun antioksidansafoto: Shutterstock

Zeleni čaj jača imunitet kroz antioksidante koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, bolesti i infekcija. Takođe je gotovo bez kalorija i ima dugu istoriju uživanja zbog brojnih blagodati.

Kefir

Kefir je fermentisani napitak nalik jogurtu napravljen od različitih vrsta mleka, kao što su kravlje, ovčije i kozje. Kao i jogurt, bogat je različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže crevne mikroflore.

kefir je bogat probioticima
kefir je bogat probioticimafoto: Profimedia

Stručnjaci navode da kefir pruža antioksidativne, antimikrobne, antiinflamatorne i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Čaj od đumbira s limunom

Čaj od đumbira s limunom je odličan izbor za jačanje imuniteta. Pravi se od sveže narendanog đumbira koji se preliva vrelom vodom, a čaju je kad se prohladi dodaje limun i med po ukusu. Napitak je bogat vitaminom C za koji se zna da pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Vitamin C takođe ima antiinflamatorna svojstva i jača imunitet.

Đumbir poseduje više od 100 bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u suzbijanju mučnine, smanjuju rizik od određenih karcinoma, redukuju masnoće u krvi, upale i još mnogo toga.

sami iscedite voće
sami iscedite voćefoto: Profimedia

Ceđeni sok od pomorandže

Ceđeni sok od pomorandže je dobar izbor kad ste prehlađeni, a postoje i naučni dokazi u prilog tome da sok od citrusa jača imuni sistem.

Vitamin C i folna kiselina u ovim sokovima štite mnoge vrste imunih ćelija, uključujući i prirodne ćelije ubice ili T-ćelije. Štaviše, bioaktivna jedinjenja u citrusima imaju antiinflamatorni efekat i obezbeđuju više od 100 odsto dnevno preporučene doze vitamina C u samo jednoj čaši. Citrusi su takođe bogat izvor vitamina A.

Sok od paradajza

Kao i citrusi, paradajz obiluje vitaminom C, ali i likopenom, korisnim karotenoidom koji poseduje mnoga svojstva važna za zdravlje, recimo pomaže u suzbijanju sistemske upale.

Čorba od paradajza često se savetuje kada imate prehladu ili grip zbog vitamina C, a osvežavajući domaći sok obezbeđuje slične količine vitamina. U jednoj čaši ima samo 41 kalorija i skoro 100 odsto vitamina C koji vam je potreban u toku dana.

Prenela: N.L.

Izvor: Eatthis.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track