Konzumiranje semenki suncokreta povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od razvoja bolesti kao što su visok krvni pritisak i bolesti srca. Takođe, ove male, ali moćne semenke sadrže hranljive materije koje mogu da podrže imuni sistem i povećaju nivo energije.

Seme suncokreta je umotano u nejestive crno-bele prugaste ljuske, a sam plod je svetlosive boje i blagog, orašastog ukusa i čvrste, ali delikatne teksture. Često se peku radi dodatnog poboljšanja ukusa, mada ih možete jesti i sirove i kao prilog raznim jelima.

Smanjenje upale

Za one sa hroničnom upalom, semenke suncokreta mogu pružiti antiinflamatorne prednosti. Sadrže vitamin E, flavonoide i druga biljna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu.

Studija je pokazala da grickanje semenki suncokreta i drugih semenki pet ili više puta nedeljno dovodi do nižih nivoa upale, što takođe smanjuje faktore rizika za nekoliko hroničnih bolesti.

suncokret-3.jpg
Profimedia 
moćne semenke sadrže hranljive materije koje mogu da podrže imuni sistem i povećaju nivo energijefoto: Profimedia

Poboljšanje zdravlja srca

Seme suncokreta je bogato zdravim mastima, uključujući polinezasićene masti i mononezasićene masti. 100 grama ovih semenki sadrži 14 grama masti.

Istraživanje je pokazalo da grickanje semenki suncokreta je povezano sa nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom.

Podrška imunološkom sistemu

Seme suncokreta je izvor mnogih vitamina i minerala koji mogu da podrže imuni sistem, kao i da povećaju sposobnost tela da se bori protiv virusa. Ovo uključuje cink i selen.

Cink igra vitalnu ulogu u gore pomenutom sistemu, pomažući telu da održi i razvije imune ćelije. Selen takođe igra ulogu u smanjenju upale, borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.

semen-suncokret-grickalice-ukus.jpg
Shutterstock 
grickanje semenki suncokreta je povezano sa nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom.foto: Shutterstock

Viši nivoi energije

Visok nivo proteina u semenu ovog žutog cveta pomaže u povećanju nivoa energije, kao i drugih hranljivih materija kao što su vitamini B i selen.

Vitamin B1, takođe poznat kao tiamin, prisutan u semenkama suncokreta, pomaže da se hrana pretvori u energiju, pa je odlično grickati ih tokom dana. Selen može povećati protok krvi i isporučiti više kiseonika u telo.

suncokret-2.jpg
Profimedia 
vitamin b1 prisutan je u semenkama suncokreta, pomaže da se hrana pretvori u energijufoto: Profimedia

Nutritivno bogatstvo

Seme suncokreta je bogato proteinima i zdravim mastima, kao i antioksidansima koji mogu da smanje rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Osim toga, odličan su izvor: vitamina E, vitamina B1 i B6, gvožđa, bakra, selena, mangana, cinka i kalijuma.

U 30 grama semenki naći ćete:

  • Kalorije: 207
  • Proteini: 5,8 grama
  • Masti: 19 grama
  • Ugljeni hidrati: 7 grama
  • Vlakna: 3,9 grama

Pošto su semenke relativno kalorične, uvek je bolje kupiti ih minimalno prerađene, odnosno sirove i u ljusci. Odlične su i kao dodatak raznim jelima.

Prenela: N.R.

izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs