7 vitamina koji su važni za zdravlje očiju: Kriju se u ovim namirnicama
Foto: Shutterstock

važno je da znate

7 vitamina koji su važni za zdravlje očiju: Kriju se u ovim namirnicama

Zdravlje -

Oči su jedan od najvažnijih čulnih organa i njihovo zdravlje u velikoj meri zavisi od vremena provedenog pred ekranom, ishrane i životnih navika. Prema mišljenju stručnjaka, vitamini igraju ključnu ulogu u oblikovanju zdravlja očiju, a ovo su najvažniji od njih kao i namirnice u kojima ih možete naći.

Vitamin A

Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida i čuva rožnjaču, koja je spoljašnji omotač vašeg oka. Vitamin A sadrži komponentu rodopsina, proteina za oči koji nam omogućava da vidimo i u uslovima slabog osvetljenja.

Hrana bogata vitaminom A: Slatki krompir, lisnato zeleno povrće, bundeva i paprika su bogati izvori vitamina A.

Vitamin E: To je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija očiju od oštećenja slobodnih radikala. Takođe se smatra da ishrana bogata vitaminom E pomaže u sprečavanju katarakte povezane sa starenjem.

Hrana bogata vitaminom E: Namirnice bogate vitaminom E uključuju orašaste plodove, semenke i ulja za kuvanje. Losos, avokado i lisnato zeleno povrće takođe su dobri izvori vitamina E.

Vitamin C pomaže u stvaranju kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu rožnjače i beonjače
Vitamin C pomaže u stvaranju kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu rožnjače i beonjačefoto: Profimedia

Vitamin C

Vitamin C je takođe snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti očiju od štetnih slobodnih radikala. Takođe, vitamin C pomaže u stvaranju kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu rožnjače i beonjače.

Hrana bogata vitaminom C: Citrusi i tropsko voće, paprike, brokoli i kelj sadrže posebno velike količine vitamina C, što ih čini odličnim opcijama za povećanje dnevnog unosa ovog antioksidansa.

Vitamin B2

Takođe poznat kao riboflavin, on je antioksidant koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u telu, pa pozitivno deluje na zdravlje očiju.

Hrana bogata vitaminom B2: Zob, mleko, jogurt, meso i obogaćene žitarice bogate riboflavinom bogate su ovim vitaminom.

Bogati izvori vitamina B3 su riba, pečurke, kikiriki i mahunarke.
Bogati izvori vitamina B3 su riba, pečurke, kikiriki i mahunarke.foto: Shutterstock

Vitamin B3

Ovaj vitamin se takođe naziva niacin i pomaže telu da pretvori hranu u energiju i deluje kao antioksidans. Niacin igra ulogu u prevenciji glaukoma, poromećaja koji oštećuje optički nerv vašeg oka.

Hrana bogata vitaminom B3: Bogati izvori niacina su riba, pečurke, kikiriki i mahunarke.

Vitamin B1

Takođe poznat kao tiamin, ovaj vitamin igra ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju ćelija i pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Rečeno je da hrana bogata tiaminom pomaže u smanjenju rizika od katarakte za 40 odsto.

Hrana bogata vitaminom B1: Hrana bogata tiaminom su integralne žitarice, meso, riba, žitarice, hleb i testenine.

Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida i čuva rožnjaču
Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida i čuva rožnjačufoto: Shutterstock

Vitamini B6, B9 i B12

Dokazano je da ovi vitamini snižavaju nivoe u krvi molekula zvanog homocistein koji ometa strukturu kolagena i igra ključnu ulogu u definisanju struktura oka, uključujući rožnjaču, sočivo, beonjaču i staklasto telo.

Hrana bogata vitaminima: Mlečni proizvodi, riba, meso i slatki krompir su bogati vitaminom b6. Tamno lisnato povrće, mahunarke, špargle, cvekla i agrumi su dobri izvori folne kiseline ili vitamina B9.

Na kraju, vitamin B12 se može naći u životinjskim proizvodima kao što su meso, mlečni proizvodi i jaja. Za one koji prate vegetarijansku ili vegansku ishranu, postoje obogaćene namirnice kao što su žitarice, nutritivni kvasac i biljna mleka.

Prenela: O.M.

(izvor: timesofindia.indiatimes.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track