5 zdravstvenih prednosti semenki suncokreta: Evo zbog čega prijaju srcu i imunitetu

Shutterstock

Konzumiranje semenki suncokreta povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od razvoja bolesti kao što su visok krvni pritisak i bolesti srca. Takođe, ove male, ali moćne semenke sadrže hranljive materije koje mogu da podrže imuni sistem i povećaju nivo energije.

Seme suncokreta je umotano u nejestive crno-bele prugaste ljuske, a sam plod je svetlosive boje i blagog, orašastog ukusa i čvrste, ali delikatne teksture. Često se peku radi dodatnog poboljšanja ukusa, mada ih možete jesti i sirove i kao prilog raznim jelima.

Smanjenje upale

Za one sa hroničnom upalom, semenke suncokreta mogu pružiti antiinflamatorne prednosti. Sadrže vitamin E, flavonoide i druga biljna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu.

Studija je pokazala da grickanje semenki suncokreta i drugih semenki pet ili više puta nedeljno dovodi do nižih nivoa upale, što takođe smanjuje faktore rizika za nekoliko hroničnih bolesti.

Profimedia 
moćne semenke sadrže hranljive materije koje mogu da podrže imuni sistem i povećaju nivo energijefoto: Profimedia

Poboljšanje zdravlja srca

Seme suncokreta je bogato zdravim mastima, uključujući polinezasićene masti i mononezasićene masti. 100 grama ovih semenki sadrži 14 grama masti.

Istraživanje je pokazalo da grickanje semenki suncokreta je povezano sa nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom.

Podrška imunološkom sistemu

Seme suncokreta je izvor mnogih vitamina i minerala koji mogu da podrže imuni sistem, kao i da povećaju sposobnost tela da se bori protiv virusa. Ovo uključuje cink i selen.

Cink igra vitalnu ulogu u gore pomenutom sistemu, pomažući telu da održi i razvije imune ćelije. Selen takođe igra ulogu u smanjenju upale, borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.

Shutterstock 
grickanje semenki suncokreta je povezano sa nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom.foto: Shutterstock

Viši nivoi energije

Visok nivo proteina u semenu ovog žutog cveta pomaže u povećanju nivoa energije, kao i drugih hranljivih materija kao što su vitamini B i selen.

Vitamin B1, takođe poznat kao tiamin, prisutan u semenkama suncokreta, pomaže da se hrana pretvori u energiju, pa je odlično grickati ih tokom dana. Selen može povećati protok krvi i isporučiti više kiseonika u telo.

Profimedia 
vitamin b1 prisutan je u semenkama suncokreta, pomaže da se hrana pretvori u energijufoto: Profimedia

Nutritivno bogatstvo

Seme suncokreta je bogato proteinima i zdravim mastima, kao i antioksidansima koji mogu da smanje rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Osim toga, odličan su izvor: vitamina E, vitamina B1 i B6, gvožđa, bakra, selena, mangana, cinka i kalijuma.

U 30 grama semenki naći ćete:

  • Kalorije: 207
  • Proteini: 5,8 grama
  • Masti: 19 grama
  • Ugljeni hidrati: 7 grama
  • Vlakna: 3,9 grama

Pošto su semenke relativno kalorične, uvek je bolje kupiti ih minimalno prerađene, odnosno sirove i u ljusci. Odlične su i kao dodatak raznim jelima.

Prenela: N.R.

izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs