Čorba od bundeve zdravlje čuva: Nutricionista Ivana Đurović ima najbolji recept

Kao neophodan sastojak mnogih ukusnih jela, bundeva je niskokalorična i bogata zdravim sastojcima. U 100 grama bundeve ima oko 30 kalorija, a 90 % njenog sastava čini voda. Zbog ovih karakteristika, čorba od bundeve može obezbediti sve potrebne nutrijente uz minimalan unos kalorija, što je čini idealnom za osobe koje žele da smršaju.

Shuttershtock

Pravi gurmani znaju da nema ukusnije jesenje čorbe od one koja se pravi od bundeve, a kada joj dodate đumbir, ljutu papričicu, beli luk i korijander, dobićete zaista zdrav obrok kojem će se svi ukućani radovati, kaže Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar i otkriva kako da spremite najukusniju čorbu od bundeve.

* Bundeva, 800 g

* Crveni luk, manja glavica (može i praziluk srednje veličine)

* Beli luk, 2-3 čena

* Ljuta papričica crvena, 1 kom srednje veličine

* Bujon, ili voda, oko 750 ml

* Maslinovo ulje, supena kašika

* So morska, biber, suvi slani začin, kim, žalfija

* Korijander list ili peršun list

* Sok od ½ limuna

* Neutralna pavlaka, 1 supena kašika po porciji

Privatna Arhiva  Ivana Đurović, visokostrukovni nutricionista-dijetetičar pravi najukusniju čorbu od bundeve

Priprema

Bundevu operite, pa je isecite na četvrtine, očistite od semenki i zasecite nožem. Po ukusu začinite solju, biberom, žalfijom, kimom i maslinovim uljem.

Bundevu stavite pleh obložen pek papirom, pa je stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 C, i ostavite je da se ispeče, oko 45-60 minuta. Pored bundeve stavite i beli luk da se ispeče.

Shutterstock  Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline, esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.

Zdravstvene prednosti

Diuretička svojstva: Bundeva je odličan diuretik koji pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, posebno kod pacijenata sa reumom, gihtom ili zapaljenjem bubrega i bešike. 

Utiče na raspoloženje: Bundeva sadrži aminokiselinu koja stimuliše lučenje serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Bogatstvo vitamina: Samo jedna čaša bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji poboljšava oštrinu vida, doprinosi zdravlju očiju i smanjuje rizik od degenerativnih promena i katarakte. 

Zdravlje srca: Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.

Pripremila: Nataša Radosavljević