Rast grudi tokom trudnoće kod starijih majki povećava rizik od raka: Evo šta je razlog tome
Foto: Shutterstock

STUDIJA

Rast grudi tokom trudnoće kod starijih majki povećava rizik od raka: Evo šta je razlog tome

Zdravlje žena -


Istraživači su analizirali genetske mutacije u ćelijama dojke 29 žena. Pronašli su veće "klonske mrlje" mutiranih ćelija dojke kod žena koje su postale majke prvi put nakon 35. godine.

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu ispitali su zdrave ćelije dojke kod 29 žena koje su se porodile u različitim godinama i žena koje nikada nisu imale decu, kako bi pogledali genetske mutacije i kako se ćelije dele.

Ovo je prvi put da je takva studija sprovedena, i ključno može objasniti zašto izgleda da žene koje imaju dobiju prvo dete kasnije u životu imaju veći dugoročni rizik od raka dojke u poređenju sa ženama koje su se ranije porodile.

Rizik od razvoja raka dojke kod žene zavisi od njene trudnoće, ali odnos je složen. Nekoliko studija ukazuje da mlade majke koje su rodile prvi put (mlađe od 24 godine) imaju oko 20 do 35% manji rizik od razvoja raka dojke na duži rok u poređenju sa ženama koje nemaju dece.

Međutim, rizik od raka dojke tada progresivno raste kod majki koje prvo dete dobiju posle 24 godine – sa pet procenata povećanja rizika svakih pet godina.

Tokom trudnoće, dojke se povećavaju u veličini jer se pripremaju za proizvodnju mleka, a povećava se i broj ćelija u dojkama, uključujući i mutirane ćelije. Ovo otkriće bi u budućnosti moglo dovesti do razvoja testa koji bi pokazao rizik od raka dojke.

- Ipak, smatra se da rađanje deteta i dojenje smanjuju ukupan rizik od raka dojke, što znači da će neke starije majke imati samo pet odsto veći rizik od ovog raka nego žene njihovog uzrasta bez dece, objašnjava dr Biancastella Cereser, koja je vodila studiju sa Imperijal koledža u Londonu.

Trudnica, Stomak
foto: Profimedia

Poslednjih decenija, ističe doktorka, žene su kasnije počele da rađaju decu zbog društvenih promena i ličnih preferencija.

- Otkrili smo da ljudska dojka, kao i drugi organi, akumulira mutacije sa godinama, ali i da trudnoća ima dodatni efekat koji znači da starije majke imaju veću verovatnoću da razviju štetne promene u ćelijama dojke u poređenju sa drugim ženama.

Postoje i drugi važni faktori rizika za rak dojke, uključujući porodičnu istoriju i kasniju menopauzu. Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Nature Communications", a ovo otkriće moglo bi dovesti do razvoja testa koji bi ukazivao na rizik od raka dojke u budućnosti.

Prenela: V.N.

Izvor: Imperial.ac.uk/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track