Zašto žene imaju lošiji san od muškaraca: Rezultat svega je nesanica
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Zašto žene imaju lošiji san od muškaraca: Rezultat svega je nesanica

Zdravlje žena -

Melatonin se kod žena luči ranije nego kod muškaraca, a isto važi i za snižavanje telesne temperature. Istraživanja su pokazala da žene zaista spavaju lošije od muškaraca, a naučnici to pripisuju činjenici da njihov unutrašnji telesni sat radi oko šest minuta brže.

Tim naučnika sa univerziteta Harvard, Stanford i Sautempton analizirao je veliki broj studija koje su se bavile razlikama u kvalitetu sna između muškaraca i žena, a rezultati su pokazali da žene 60 odsto češće doživljavaju nesanicu.

Pokazalo se da žene imaju lošiji kvalitet sna i više neprospavanih noći, dok muškarci imaju manji procenat dubokog sna od žena, češće su noćne sove i češće imaju apneju u snu.

Istraživanja su pokazala da se melatonin kod žena luči ranije nego kod muškaraca
Istraživanja su pokazala da se melatonin kod žena luči ranije nego kod muškaracafoto: Profimedia

Mala, ali značajna razlika

Međutim, naučnici su takođe otkrili da među polovima postoje razlike u brzini njihovog unutrašnjeg telesnog sata ili cirkadijalnom ritmu. Kada je u pitanju uspavljivanje, telo reaguje na neke signale iz okoline, kao što je snižavanje telesne temperature pre spavanja, ali samo telo tada luči više melatonina, hormona koji pomaže da se zaspi.

Istraživanja su pokazala da se melatonin kod žena luči ranije nego kod muškaraca, a isto važi i za snižavanje telesne temperature. Ta razlika od šest minuta je mala, ali značajna.

Tokom dana, nedelja i meseci, to može dovesti do značajnih neslaganja između unutrašnjeg sata tela i spoljašnjih signala kao što su svetlost i tama. Generalno, poremećaji cirkadijalnog ritma su ranije bili povezani sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaje spavanja i raspoloženja i oštećene kognitivne funkcije.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track