Šanse za razvoj kardiovaskularnih problema, kao što su srčani udar ili moždani udar, naglo rastu nakon što žene prođu kroz menopauzu, rezultati su novog istraživanja.

Studija je jedna od prvih koja pokazuje da ste u značajno povećanom riziku nakon menopauze i da vaš rizik gotovo dostiže onaj kod muškaraca za kardiovaskularne bolesti, rekla je dr Ela Išaja, specijalista interne medicine u Medicinskom centru Harbor-UCLA, koja je vodila istraživanje.

Stručnjaci su rekli da istraživanje, predstavljeno na konferenciji Američkog koledža za kardiologiju, naglašava potrebu za prepoznavanjem i razumevanjem ranih znakova kardiovaskularnih problema kod žena u srednjim godima.

Zato što se tradicionalno smatraju muškim zdravstvenim problemom, srčane bolesti su često nedovoljno tretirane kod dama uprkos tome što su vodeći uzrok smrti i za žene i za muškarce širom sveta.

Kako menopauza utiče na zdravlje srca

Već je poznato da su žene u menopauzi sklonije srčanim problemima jer imaju niži nivo estrogena, koji drži "loš" holesterol pod kontrolom i obavlja druge funkcije koje štite srce.

shutterstock-2156417715.jpg
Shutterstock 
estrogen drži "loš" holesterol pod kontrolomfoto: Shutterstock

Dr Išaja je rekla da je njen tim želeo da dublje istraži rizike po zdravlje srca kod ove specifične grupe.

Za svoju analizu, istraživači su koristili podatke od 579 žena u postmenopauzi koje su uzimale statine za kontrolu holesterola. Žene su imale dva skrininga koronarne arterije (CAC) sa razmakom od najmanje godinu dana. Ovi skrininzi ukazuju na rizik od srčanog udara merenjem nakupljanja plaka - holesterola i drugih supstanci (kalcijuma) - u arterijama srca (što je viši rezultat, to je veći rizik).

Kako bi uporedili rizik od srčanih problema kod žena u menopauzi sa rizikom kod muškaraca, istraživači su takođe uradili skinig muškarca sa sličnim profilom u pogledu starosti, upotrebe statina, krvnog pritiska i eventualnog dijabetesa.

shutterstock-538699558.jpg
Shutterstock 
čuvajte srce da vam potrajefoto: Shutterstock

Istraživači su zatim podelili učesnike u tri grupe na osnovu njihovih prvih CAC rezultata: od 1 do 99, od 100 do 399, i 400 ili više.

Tim je otkrio da su kod mnogih učesnika drugi CAC rezultati bili viši nego prvi. Između prvog i drugog CAC skrininga, rezultati za žene sa osnovnim nivoom od 1 do 99 porasli su u proseku za osam poena. Ženama u drugoj grupi su u proseku rezultati skočili za oko 31 poen.

Taj rast je bio otprilike duplo veći nego kod njihovih muških kolega.

Jedna od slabosti studije, prema dr Išaji, bila je ta što su istraživači analizirali podatke samo od žena koje su uzimale statine. To što su nivoi CAC-a kod mnogih učesnika i dalje rasli uprkos lekovima sugeriše da bi rizik mogao da bude još veći kod žena u postmenopauzi koje ne uzimaju statine, dodala je.

Kako zaštititi srce

Kako voditi računa o svom srcu? Prema dr Megan Kamat, kardiologu u UCLA Healt, trebalo bi da počnete pre nego što uđete u menopauzu.

- Jedna od najboljih stvari koje žene u postmenopauzi mogu da urade jeste da pristupe preventivno tokom godina pre menopauze, što može da se nastavi i kasnije. Sve počinje sa ishranom, vežbanjem i zdravim načinom života - kaže dr Kamat.

Te promene u stilu života uključuju prestanak pušenja i kontrolu stresa kroz metode kao što su joga i meditacija, navodi dr Petra Zubin Maslov, kardiolog u Mount Sinai Morningside.

zdrava-ishrana-artritis-shutterstock-2306863315.jpg
Shutterstock 
Sve počinje sa ishranom, vežbanjem i zdravim načinom životafoto: Shutterstock

Takođe je važno redovno se konsultovati sa lekarom kada je reč o holesterolu, krvnom pritisku i ukupnom riziku od srčanih bolesti.

Ako primetite znake srčanih bolesti, kao što su osećaj težine u grudima, gorušica, hronični umor ili bol u vratu, vilici ili leđima, dr Zubin Maslov naglašava da je važno da se konsultujete sa lekarom, a ne da ih tumačite kao "normalan" deo starenja.

Zbog toga što se neki simptomi preklapaju sa drugim stanjima, ona preporučuje da posetite kardiologa ako imate zdravstvene probleme koji traju uprkos lečenju.

- Srčane bolesti se mogu sprečiti i lečiti. Nikad nije kasno da počnete bolje da brinete o sebi, poručuje dr Išaja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs