Šta treba jesti u menopauzi? Nutricionista otkriva ključne namirnice koje ublažavaju simptome
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

JOvana Srejić ferluga

Šta treba jesti u menopauzi? Nutricionista otkriva ključne namirnice koje ublažavaju simptome

Ishrana -

Hrana bogata vitaminima, mineralima, dijetnim vlaknima i biljnim proteinima je najbolji izbor.

Način ishrane u menopauzi značajno utiče na učestalost i intenzitet valunga, raspoloženje i gubitak koštanog tkiva, a biranjem pravih namirnica možete sebi pomoći da lakše prođete kroz ovaj period, kaže nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. Hrana bogata vitaminima, mineralima, dijetnim vlaknima i biljnim proteinima je najbolji izbor.

Pola tanjira voća i povrća

Pad nivoa estrogena tokom menopauze može da poveća rizik od preloma kostiju kod žena, navodi naša sagovornica.

jovana srejić ferluga
jovana srejić ferlugafoto: Privatna Arhiva

- Mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta i sira, sadrže kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i vitamine D i K - koji su svi neophodni za zdrave kosti. Birajte i cela zrna žitarica i proizvode od celih zrna žitarica, jer su bogati brojnim nutrijentima, uključujući dijetna vlakna i vitamine B grupe, kao što su tiamin, niacin, riboflavin i pantotenska kiselina – savetuje nutricionista.

Voće i povrće je prepuno vitamina i minerala, vlakana i antioksidanata, te se preporučuje da pola vašeg tanjira napunite voćem i povrćem.

kupusnjače i bobičasto voće treba jesti svakog dana
kupusnjače i bobičasto voće treba jesti svakog danafoto: Shuterstock

- Povrće iz porodice kupusnjača, kao što karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba, bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani, pogotovu u periodu menopauze. Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle) bi takođe trebalo da bude deo svakodnevne ishrane – sugeriše naša sagovornica.

Fitoestrogeni i proteini

Fitoestrogeni su jedinjenja u hrani koja deluju kao slabi estrogeni u telu.

- Iako postoje neke kontroverze oko uključivanja ovih namirnica u ishranu, najnovija istraživanja pokazuju da bi žene u periodu menopauze mogle da imaju zdravstvene koristi od ovih biljnih komponenti. Namirnice koje prirodno sadrže fitoestrogene uključuju soju, leblebije, kikiriki, semenke lana, ječam, grožđe, bobičasto voće, šljive, zeleni i crni čaj i mnoge druge – navodi Jovana Srejić Ferluga.

leblebije su bogate fitoestrogenima
leblebije su bogate fitoestrogenimafoto: Shuterstock

Pad nivoa estrogena povezan je sa smanjenjem mišićne mase i jačine kostiju, dodaje naša sagovornica.

- Smernice preporučuju ženama starijim od 50 godina da jedu 1-1,2 grama proteina po kilogramu telesne mase dnevno ili 20-25 grama visoko kvalitetnih proteina po obroku. Treba paziti na unos proteina životinjskog porekla, jer može da poveća gubitak kalcijuma iz kostiju. Zato se u periodu menopauze preporučuje fokusiranje na biljne izvore proteina – poručuje nutricionista i daje primer zdravog obroka.

Salata sa lososom i kinoom

Sastojci:

  • 125 g grilovanog lososa
  • 2 kriške limuna
  • pola kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • pola šolje skuvane kinoe
  • krastavac
  • 10 čeri paradajza
  • 2 kašike vlašca (opciono)
  • 2 kašike peršuna

Priprema: Kinou skuvajte po uputstvu sa pakovanja, losos ispržite na gril tiganju, pa isepkajte na komadiće. Iseckajte krastavac, čeri paradajz prepolovite ili isecite na četvrtine, pa sjedinite kinou, losos i povrće. Za dresing pomešajte sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber i seckani vlašac i peršun. Prelijte preko salate i promešajte.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track