Šta treba jesti u menopauzi? Nutricionista otkriva ključne namirnice koje ublažavaju simptome
Hrana bogata vitaminima, mineralima, dijetnim vlaknima i biljnim proteinima je najbolji izbor.
Način ishrane u menopauzi značajno utiče na učestalost i intenzitet valunga, raspoloženje i gubitak koštanog tkiva, a biranjem pravih namirnica možete sebi pomoći da lakše prođete kroz ovaj period, kaže nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. Hrana bogata vitaminima, mineralima, dijetnim vlaknima i biljnim proteinima je najbolji izbor.
Pola tanjira voća i povrća
Pad nivoa estrogena tokom menopauze može da poveća rizik od preloma kostiju kod žena, navodi naša sagovornica.
Voće i povrće je prepuno vitamina i minerala, vlakana i antioksidanata, te se preporučuje da pola vašeg tanjira napunite voćem i povrćem.
- Povrće iz porodice kupusnjača, kao što karfiol, brokoli, prokelj, kupus, kelj, ren, keleraba, bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani, pogotovu u periodu menopauze. Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizle) bi takođe trebalo da bude deo svakodnevne ishrane – sugeriše naša sagovornica.
Fitoestrogeni i proteini
Fitoestrogeni su jedinjenja u hrani koja deluju kao slabi estrogeni u telu.
Pad nivoa estrogena povezan je sa smanjenjem mišićne mase i jačine kostiju, dodaje naša sagovornica.
- Smernice preporučuju ženama starijim od 50 godina da jedu 1-1,2 grama proteina po kilogramu telesne mase dnevno ili 20-25 grama visoko kvalitetnih proteina po obroku. Treba paziti na unos proteina životinjskog porekla, jer može da poveća gubitak kalcijuma iz kostiju. Zato se u periodu menopauze preporučuje fokusiranje na biljne izvore proteina – poručuje nutricionista i daje primer zdravog obroka.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj