ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM CREVIMA AKO NE SPAVATE DOVOLJNO? Najveći izazov imaju oni koji rade po smenama
Foto: Shutterstock

oprez

ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM CREVIMA AKO NE SPAVATE DOVOLJNO? Najveći izazov imaju oni koji rade po smenama

Zdravlje -

Kada je u pitanju zdravlje creva i san, često razmišljamo o stvarima kao što je najbolji položaj za spavanje kod uznemirenog stomaka ili problema sa varenjem. Iako postoji veza između problema sa varenjem (nadimanje, dijareja, gasovi, sindrom iritabilnog creva) i spavanja, važi i obrnuto - loš kvalitet sna utiče na rad creva a evo i kako.

Nedostatak sna dovodi do povećanja kortizola, hormona stresa u vašem telu, što može negativno uticati na zdravlje creva.

- Povećani stres može izazvati probleme sa propusnošću creva, gde hrana i toksini mogu da prođu kroz creva i u krvotok. Ovo može dovesti do niza problema uključujući nadimanje, upalu, bolove u stomaku, osetljivost na hranu i promene u mikrobiomu creva - dr Rajan Bariš, za portal Henry Ford Health.

Odlazak na spavanje kasnije uveče i kao i nepravilni obrasci spavanja mogu poremetiti vaše hormone zadužene za glad i sitost. To može dovesti do toga da napravite loš izbor u ishrani, kao što je grickanje kasno uveče, konzumiranje na hranu za poneti i uživanje u namirnicama sa visokim sadržajem šećera ili visoko prerađenoj hrani. Sve ovo može uticati i na zdravlje vašeg creva.

bol u stomaku, loše varenje
foto: Shutterstock

Nedovoljno sna utiče na mikrobiom creva

Studija iz 2023. objavljena u The European Journal of Nutrition otkrila je da je "društveni džetlag" (poremećeni raspored spavanja) povezan sa većom prevalencijom nepovoljnog mikrobioma creva.

- Znamo da veliki poremećaji u snu, kao što je rad u smenama, mogu imati dubok uticaj na vaše zdravlje. Ovo je prva studija koja pokazuje da su čak i male izmene u vremena spavanja tokom nedelje povezane sa razlikama u vrstama crevnih bakterija - objašnajva dr Vendi Hol.

Studija je proučavala mikrobiom creva 934 učesnika u dve grupe – za jednu za koju se smatralo da ima "društveni džetlag" zbog nepravilnih obrazaca spavanja i drugu za koju nije.

Prema istraživačima, grupa koja je imala "društveni džetlag" imala je i i značajnije koncentracije tri vrste mikrobioma koje se smatraju nepovoljnim po zdravlje. Studija je takođe pretpostavila da postoji povezanost lošeg kvaliteta ishrane i veća konzumacija slatkih pića mogu doprineti ovoj promeni. Međutim, istručnjaci istuču da postoji više faktora pored sna koji doprinose ovoj promeni.

zdrava probava, dobro varenje
foto: Shutterstock

Kako zaštititi zdravlje creva?

Kada se posao i druge obaveze nagomilaju, spavanje izgleda kao da je najlakše žrtvovati da biste završili sve što vam je potrebno tokom dana. Ali napravite korak unazad i razmislite o implikacijama.

Prosečna odrasla osoba treba da odspava između 7-9 sati, a stručnjaci već dugo govore o prednostima održavanja doslednog rasporeda spavanja za bolji nivo energije, zdravlje mozga, a sada očigledno i za creva.

Jedna jednostavna stvar koju možete pokušati da uradite da biste poboljšali zdravlje creva je da održavate dosledan obrazac spavanja – idite u krevet u otprilike isto vreme svake noći, trudite se da imate dovoljno sati sna svaku noć i da se budite u približno isto vreme svaki dan.

Ovo bi se moglo svakako biti veoma izazovno za ljude koji rade u smenama ali pokušajte što je više moguće da prilagodite svoju rutinu spavanja i navike u ishrani. Da li je vaša soba dovoljno mračna kada se spremate za spavanje, čak i ako je dan? Da li hranu konzumirate neposredno pre spavanju zbog svog načina života? Da li imate problema sa održavanjem zdrvog režima ishrane? Sva ova pitanja treba rešiti. Ako ne možete da odustanete od smenskog rada, pokušajte da održite sveukupno zdrav način života.

Ono što je bitno za sve nas je da redovno vežbamo, jedemo hranu bogatu povrćem, voćem, zdravim mastima i nemasnim mesom, dobro se hidriramo, regulišemo stres i vodimo računa da dovoljno spavamo.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track