DETOKS PLUĆA: Možemo li ih zaista očistiti i poništiti efekte štetnih navika i okoline?
Foto: Shutterstock

korisni saveti

DETOKS PLUĆA: Možemo li ih zaista očistiti i poništiti efekte štetnih navika i okoline?

Zdravlje -

Svi smo na neki način izloženi različitim stvarima iz okoline koji loše utiču na zdravlje pluća, čak iako nismo pušači. Iako pluća imaju odličnu sposobnost da se sama vrate u balans, potrebna im je i vaša pomoć da bi ostala zdrava i funkcionalna dugo vremena.

U nekim situacijama pluća imaju veće šanse za oporavak nego u drugim. Nije isto da li je u pitanju bolest ili spoljni faktori.

- Ako imate akutnu bolest, kao što je upala pluća ili akutni bronhitis, u većini slučajeva pluća će se potpuno oporaviti - kaže dr Norman Edelman, profesor medicine na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku.

Ali, dodaje on, nakon hroničnih povreda, kao što je šteta uzrokovana decenijama pušenja, pluća mogu samo delimično da se oporave.

Kako pušenje uništava pluća?

Pušenje izaziva dve vrste dugotrajnog oštećenja pluća: emfizem i hronični bronhitis. Zajedno su poznati kao hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP). Kod emfizema, sitni vazdušni mehurići koji razmenjuju kiseonik su uništeni. Kod hroničnog bronhitisa dolazi do upale disajnih puteva koji vode do vazdušnih kesa.

- Jednom kada se vazdušne vrećice u plućima unište, ne mogu se oporaviti. Iako deo otoka i zapaljenja izazvanih bronhitisom može nestati, strukturna oštećenja će ostati - kaže dr Edelman.

Deceniju nakon prestanka pušenja rizik od smrti od raka pluća je upola manji nego kod pušača
Deceniju nakon prestanka pušenja rizik od smrti od raka pluća je upola manji nego kod pušačafoto: Shutterstock

Međutim, što pre prestanete da pušite, veća je verovatnoća da ćete popraviti učinjenu štetu.

Sledeće informacije govore u prilog tome:

  • Jedno veliko istraživanje pokazalo je da 20 godina nakon prestanka pušenja rizik od HOBP pada na isti nivo kao da nikada niste pušili.
  • Deceniju nakon što ste prestali da pušite, vaš rizik od smrti od raka pluća je otprilike upola manji nego kod nekoga ko puši.
  • 30 godina nakon prestanka pušenja, rizik od raka pluća pada na nivo nepušača.

7 načina da zaštitite svoja pluća

Iako ne možete u potpunosti da preokrenete godine štete izazvane pušenjem, najbolja stvar koju možete da uradite za „detoksikaciju“ je da zaštitite svoja pluća od daljeg oštećenja, kaže dr Edelman. Evo nekoliko dokazanih načina da vaša pluća budu što čistija:

Izbegavajte pasivno pušenje

Iako je prestanak pušenja najvažnija stvar koju možete učiniti za svoja pluća, takođe je ključno ne udisati dim drugih pušača. Kombinacija dima sa kraja cigarete, plus dim koji izlazi iz usta pušača, sadrži stotine toksičnih hemikalija, a njihovo udisanje može izazvati različite bolesti, od raka pluća do moždanog udara, upozoravaju stručnjaci.

vejp, vejping
foto: Shutterstock

Držite se dalje od vapinga

Dok lekari još uvek uče o dugoročnim rizicima e-cigareta, istraživanja su počela da otkrivaju neke kratkoročne rizike. Ova navika posebno je rasprostranjena među najmlađima, a njihova pluća su najosetljivija. Nedavna studija je otkrila da vaping čini vaša pluća manje sposobnima da očiste sluz, što može dovesti do infekcija.

Ne oslanjajte se na terapiju parom

Iako je jedna vrlo mala studija otkrila da udisanje tople pare može učiniti da se ljudi sa HOBP osećaju manje anksioznim, nije otkrila uticaj pare na funkciju pluća.

- Para može biti od pomoći za poboljšanje uklanjanja sluzi iz gornjih disajnih puteva, uključujući nos i grlo, tokom respiratorne infekcije, ali ne poboljšava rad pluća - kaže Englert.

Sprečite infekciju

Zaštitite svoja pluća od daljeg oštećenja vakcinama protiv gripa i upale pluća tako što ćete često prati ruke i izbegavati kontakt sa bilo kim ko pokazuje znake respiratorne bolesti.

Držite se dalje od zagađenja, iznutra i spolja

Ako imate hroničnu respiratornu bolest, može vam pomoći da pratite lokalni kvalitet vazduha i izbegnete provođenje vremena napolju tokom dana sa lošim kvalitetom vazduha, savetuje dr Englert.

Namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti pluća od nekih oštećenja
Namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti pluća od nekih oštećenja foto: Shutterstock

Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima

Konzumiranje puno borovnica ili salata od kelja neće poništiti godine štete od pušenja. Ali istraživanja pokazuju da više voća i povrća, posebno lisnatog zelenila, bobičastog voća i drugih namirnica bogatih antioksidansima, može pomoći u zaštiti pluća od nekih oštećenja usled pušenja i zagađenja vazduha.

Jačajte pluća vežbanjem

Postoje neki dokazi da kardiovaskularne vežbe, tj. sve što ubrzava rad vašeg srca, može pomoći vašim plućima da rade bolje, kaže Edelman. Takođe čini srce i mišiće efikasnijim, tako da kada se bavite fizičkom aktivnošću, manje je opterećenje na plućima, pa se osećate bolje i lakše dišete - kaže on.

Prenela: O.M.

(izvor: webmd.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track