Imate problem sa buđenjem? Evo kako da ustanejete ranije, lakše i sa više energije
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Imate problem sa buđenjem? Evo kako da ustanejete ranije, lakše i sa više energije

Zdravlje -

Način na koji počinjemo jutro može snažno uticati na to kako se osećamo tog dana. Ako se svakog jutra budite prekasno i bez energije, velika je verovatnoća da ćete ceo dan biti bezvoljni i pod stresom. Stručnjaci tvrde da postoje načini koji svakome mogu pomoći da se budi lakše i sa više enegrije.

Praćenje određenih rutina daje nam disciplinu, energiju i motivaciju. Iako svi imamo različite navike, jedno je sigurno, pridržavanje određene rutine koristi našem blagostanju, što je i naučno dokazano.

Ako niste jutarnja osoba ili patite od sezonskog afektivnog poremećaja, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Na sreću, stručnjaci kažu da postoje načini da se budimo lakše i sa više energije. Ovo su neki od saveta.

Kvalitetan san je na prvom mestu

Normalno je da se povremeno budite bez energije, ali ako se to dešava redovno, trebalo bi da razmislite u čemu je problem, rekla je za Vogue stručnjak za spavanje dr Rebeka Robins. Moramo da naučimo da savladamo buđenje iz sna, tazbuđivanje i spremnost za početak dana, ali to u velikoj meri zavisi od kvaliteta našeg sna, odnosno sposobnosti da što lakše zaspimo.

Ako je rutina spavanja loša ili ako spavamo manje od sedam sati tokom noći, normalno je da se ujutro osećamo umorno i letargično. Problemi sa spavanjem se u većini slučajeva mogu lako rešiti malim promenama u dnevnim navikama, ističe Robins.

buđenje, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Resetovanje ritma

Doktor Diogo Barardo kaže da bi naš cirkadijalni ritam i naša potreba za snom trebalo da „funkcionišu zajedno kao savršena simfonija“, ali zbog modernog načina života, pretrpanog rasporeda i uticaja tehnologije, ova „simfonija“ se lako poremeti.

Pošto na naše cirkadijalne ritmove utiče svetlost, stručnjak za dugovečnost i san Kris Mirabil preporučuje prigušivanje svetla u kući i na elektronskim uređajima uveče. Najmanje 30 minuta pre spavanja trebalo bi da potpuno isključimo svetlo i mobilne telefone. Ovo bi trebalo da nam pomogne da lakše zaspimo i učinimo san dubljim i boljim.

Svetlost pomaže da se probudite

Baš kao što bi trebalo da smanjimo izlaganje svetlu uveče da bismo lakše zaspali, ujutru bi trebalo da uradimo suprotno tako što ćemo se izložili prirodnom svetlu da bismo se lakše probudili. Čim se probudimo ujutru, treba da otvorimo zavese i, ako je moguće, izađemo napolje na svež vazduh.

Fizička aktivnost i doručak smanjuju pospanost

Pored svetlosti, naš cirkadijalni ritam se oslanja i na druge signale. Ovo uključuje fizičku aktivnost i vreme obroka. Čak su i studije potvrdile da vežbanje ujutru može da smanji pospanost, a otkriveno je da doručak generalno poboljšava budnost i daje nam energiju koja nam je potrebna da bolje započnemo dan.

Morate biti dosledni

Važno je uspostaviti zdravu rutinu spavanja a to podrazumeva odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, čak i vikendom, savetuju stručnjaci. Svoje obroke, vežbe i sve druge aktivnosti treba da uskladimo sa našim idealnim rasporedom.

Naša rutina buđenja je jednako važna kao i naša rutina opuštanja. U idealnom slučaju, to je rutina koje se možemo pridržavati i koja će nam pomoći da što lakše pređemo iz faze spavanja u fazu budnosti.

jutarnja kafa, kafa
foto: Shutterstock

Meditacija i kafa takođe razbuđuju

Svakako, ponekad ćemo se ujutro osećati umorno i letargično, bez obzira na to kako smo spavali prethodne noći. Ovo je normalno biološko stanje, ali postoje tehnike buđenja koje u takvim trenucima mogu biti izuzetno korisne. Jedna od njih je meditacija. Mnogi stručnjaci preporučuju meditaciju kao prvu stvar koju ćete uraditi ujutru, jer je naš mozak nakon buđenja u opuštenom stanju, što nam omogućava da se lakše opustimo i oslobodimo stresa.

Pored toga, studije su otkrile da redovna meditacija povećava budnost i može smanjiti potrebu za snom. Ako vam meditacija ne odgovara, postoji mnogo drugih načina da se probudite, poput umivanja hladnom vodom ili tuširanja. Naravno, pomaže i kafa. Koliko god očigledno zvučalo, dokazano je da jutarnja šoljica kafe pomaže da se razbudimo, poboljšavamo performanse i daje nam energiju.

Usklađenost sa prirodnim ciklusima

Svi smo mi deo prirode, a priroda ima cikluse. Naša sposobnost da se lakše budimo povezana je sa svime što radimo. Na način na koji se budimo ne utiče samo kvalitet našeg sna, već i sve naše aktivnosti tokom dana. Naš san je podeljen na cikluse, od kojih svaki traje oko 90 minuta. Ovi ciklusi se sastoje od različitih faza, a svaka faza ima specifičnu ulogu. Tokom noći idealno bi bilo da se prođe kroz četiri do pet ciklusa, zato važi pravilo osam sati sna, objašnjavaju stručnjaci.

Prenela: O.M.

(izvor: zena.net.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track