Ovo su najzastupljeniji uzroci čestog mokrenja: Ako ih prati bol, groznica i mučnina, obavezno posetite lekara
Foto: Shutterstock

stručnjak objašnjava

Ovo su najzastupljeniji uzroci čestog mokrenja: Ako ih prati bol, groznica i mučnina, obavezno posetite lekara

Zdravlje -

Mokrenje je sasvim normalna fiziološka potreba, ali ako je preterana zbog unosa previše tečnosti ponekad može da zamara. Međutim, nekada razlog za česte posete toaletu nije višak tečnosti već telo pokušava da vam ukaže na neki drugi problem.

O uzrocima čestog mokrenja govori Dr Oz Harmanli, uroginekolog. On je istakao da je odlazak u toalet osam puta tokom dana i jednom noću sasvim normalna pojava. Takođe, ako pijete do dva litra tečnosti dnevno, ovaj odlazak će biti češći, što je takođe sasvim normalno. Trudnice će takođe imati potrebu da češće mokre u trećem trimestru zbog fiziologije tela. Beba u stomaku brzo raste i pritiska bešiku.

S druge strane, ako mokrite manje od četiri puta dnevno, to može biti znak da zapravo ne pijete dovoljno tečnosti, što ćete najbolje primetiti po boji urina. Žuta ili tamnožuta boja urina je znak da je vaše telo dehidrirano.

Međutim, ako su vaši nagoni mnogo veći od navedenih, to može biti znak za dodatni oprez. Doktor Harmanli navodi četiri razloga.

Žene koje piju više od tri šoljice kafe dnevno imaju oko 70 posto veće šanse da dožive urinarnu inkontinenciju
Žene koje piju više od tri šoljice kafe dnevno imaju oko 70 posto veće šanse da dožive urinarnu inkontinencijufoto: Shutterstock

Pijete previše kofeina

Kofein, koji se pored kafe nalazi i u nekim čajevima i bezalkoholnim pićima, je diuretik koji može izazvati želju za odlaskom u toalet.

- Veruje se da kofein stimuliše glatke mišiće bešike, a može i da iritira njena tkiva, što može da izazove nevoljne kontrakcije - objašnjava dr Harmanli.

Studija objavljena u ‌International Journal of Uroginecologi‌ otkrila je da žene koje piju više od 329 miligrama kofeina dnevno (oko tri šoljice kafe) imaju oko 70 posto veće šanse da dožive urinarnu inkontinenciju.

Dakle, ako često trčite u toalet, ovaj lekar preporučuje da ograničite unos kofeina na manje od 300 miligrama dnevno. Međutim, kofein nije jedini krivac. Alkohol takođe može izazvati pojačano mokrenje, kao i određeno voće poput pomorandže, grejpfruta, limuna i limete.

- Često savetujem svojim pacijentima da vode dnevnik u koji zapisuju šta piju i koliko i kada idu u toalet. Ova metoda može da im pomogne da shvate koje tečnosti bi zapravo mogle da budu uzrok nagona za mokrenjem - kaže dr Harmanli.

Više od polovine odraslih barem jednom ima problema sa infekcijom bešike
Više od polovine odraslih barem jednom ima problema sa infekcijom bešikefoto: Shutterstock

Imate infekciju urinarnog trakta

Prema istraživanju objavljenom u ‌Therapeutic Advances in Urology, više od polovine odraslih barem jednom ima problema sa infekcijom bešike.

Ove bolne infekcije nastaju kada bakterije uđu u bešiku. Zbog toga se najverovatnije osećate kao da stalno morate u toalet, a pritom verovatno osećate i neprijatan osećaj peckanja.

- Infekcije urinarnog trakta često imaju žene u postmenopauzi, kada nedostatak estrogena u vagini menja floru i čini žene podložnijima infekcijama – objašnjava doktor i savetuje da o tome razgovarate sa svojim lekarom, koji može da vas uputi u laboratoriju na test kulture urina.

Vaši mišići karličnog dna su slabi

Mišići karličnog dna podržavaju mnoge organe u urinarnom sistemu, uključujući bešiku.

- Ako mišići karličnog dna oslabe, što se dešava kada se porođate vaginalno i sa starenjem, vaši organi mogu lagano da skliznu sa svog mesta i dovedu do češćeg mokrenja - objašnjava uroginekolog Bendžamin Bruker, koji kaže da je najbolji način za jačanje ovih mišića je za izvođenje Kegelovih vežbi.

Imate hiperaktivnu bešiku

Studija iz 2016. pokazala je da oko 15 odsto žena ima hiperaktivnu bešiku, stanje u kojem imaju čestu i iznenadnu potrebu za mokrenjem. Iako se može desiti u bilo kom životnom dobu, veća je verovatnoća da će se problem pojaviti tokom menopauze.

- Ako osetite želju za mokrenjem kada, na primer, otključate vrata, izađete na hladno, otvorite slavinu i operete ruke, uzrok je verovatno hiperaktivna bešika - kaže dr Bruker i dodaje da je jedan od načini uspešnog suzbijanja pomenutih nagona je vežbanje bešike.

To znači, bukvalno, da kreirate raspored toaleta počevši od kratkog vremenskog intervala između odlazaka u kupatilo. Ako imate hitnu potrebu da odete pre zakazanog vremena, pokušajte da potisnete nagon izvođenjem Kegelovih vežbi. Vremenom, kako se kontrola urina poboljšava, povećaćete vreme između odlazaka u toalet.

Pored toga, postoje lekovi čija je funkcija da smanje porive, međutim, oni mogu izazvati neželjene nuspojave kao što su suva usta ili zatvor.

Nedijagnostikovana urinarna infekcija koja se ne leči može da se proširi na bubrege
Nedijagnostikovana urinarna infekcija koja se ne leči može da se proširi na bubregefoto: Shutterstock

Kada posetiti doktora?

- Ako ste pokušali da smanjite unos tečnosti i kofeina, ali i dalje primetite da mnogo mokrite, posetite lekara da biste isključili osnovno zdravstveno stanje poput dijabetesa tipa 1 ili tipa 2. Vaš lekar će takođe testirati vaš urin bakterije da bi se isključila nedijagnostikovana infekcija, a takođe može da uradi nešto što se zove merenje reziduala nakon mokrenja, gde lekar koristi ultrazvuk da proveri količinu preostalog urina u vašoj bešici.

Takođe, ako je nagon za mokrenjem praćen bolom, krvavim ili zamućenim urinom, bolom u leđima, groznicom, mučninom ili vaginalnim iscedkom, odmah pozovite ginekologa. Nedijagnostikovana urinarna infekcija koja se ne leči može da se proširi na bubrege i da izazove trajna oštećenja, zaključuje dr Bruker.

Prenela: O.M.

(izvor: LiveStrong/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track