4 začina koja mogu da poboljšaju koncentraciju: Smanjuju upalu i poboljšavaju varenje
Zdravlje mozga je važan deo našeg opšteg blagostanja. Ako želimo da poradimo na svom kognitivnom zdravlju, možemo u svoju ishranu uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je to jednostavno samo dodavanje različitih začine.
Na ovaj način ćemo poraditi na našemkognitivnom zdravlju. Neurolog dr Brendon Kraford je podelio neke uvide o ovoj temi. On je istakao prednosti pripreme jela sa nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga, pa čak i poboljšati koncentraciju. Ovo su neki od njih.
Kurkuma
Dr. Kroford ističe moć kurkume, zahvaljujući njenom aktivnom jedinjenju, kurkuminu. Poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktorima koji se često povezuju sa zdravstvenim problemima kao što je Alchajmerova bolest.
Đumbir
Poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivne funkcije smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u balansiranju neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju.
Cimet
Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivne funkcije i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti, rekao je doktor.
Crni biber
Crni biber ima značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji sa kurkumom.
Prenela: N.R.
Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu