4 začina koja mogu da poboljšaju koncentraciju: Smanjuju upalu i poboljšavaju varenje
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

4 začina koja mogu da poboljšaju koncentraciju: Smanjuju upalu i poboljšavaju varenje

Zdravlje -

Zdravlje mozga je važan deo našeg opšteg blagostanja. Ako želimo da poradimo na svom kognitivnom zdravlju, možemo u svoju ishranu uključiti razne namirnice koje su odlične za naš mozak. Ponekad je to jednostavno samo dodavanje različitih začine.

Na ovaj način ćemo poraditi na našem kognitivnom zdravlju. Neurolog dr Brendon Kraford je podelio neke uvide o ovoj temi. On je istakao prednosti pripreme jela sa nekoliko specifičnih začina koji mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga, pa čak i poboljšati koncentraciju. Ovo su neki od njih.

Kurkuma

Dr. Kroford ističe moć kurkume, zahvaljujući njenom aktivnom jedinjenju, kurkuminu. Poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu, faktorima koji se često povezuju sa zdravstvenim problemima kao što je Alchajmerova bolest.

- Kurkumin podiže nivoe moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv različitih degenerativnih procesa u mozgu - kaže dr Kroford.

Đumbir

Poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivne funkcije smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe pomaže u balansiranju neurotransmitera, što može poboljšati koncentraciju.

Kada su u pitanju antiinflamatorni začini, ne možete pogrešiti sa đumbirom.
Kada su u pitanju antiinflamatorni začini, ne možete pogrešiti sa đumbirom.foto: Shutterstock

Cimet

Ako želimo nešto slatko, možemo posegnuti za cimetom. Prema rečima neurologa, cimet je više od samo ukusnog dodatka jelima – on je moćan izvor antioksidanata ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa.

Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivne funkcije i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti, rekao je doktor.

Crni biber

Crni biber ima značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga, posebno u kombinaciji sa kurkumom.

Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozga
Crni biber donosi značajne prednosti u oblasti zdravlja mozgafoto: Profimedia

- Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da poboljšava prednosti kurkumina za mozak, već i pomaže u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija, indirektno podržavajući kognitivno zdravlje, zaključio je dr Kraford.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track