6 medicinskih testova koje svaki pušač mora da uradi: Spirometrija i rendgen grudnog koša su u vrhu liste
Foto: Shuterstock

Svetski dan bez duvana

6 medicinskih testova koje svaki pušač mora da uradi: Spirometrija i rendgen grudnog koša su u vrhu liste

Zdravlje -

Pušenje može uticati na vaše zdravlje na različite načine. Dakle, uvek je dobro obaviti medicinske testove na vreme. Na Svetski dan bez duvana, želimo da podelimo sa vama listu medicinskih testova za pušače.

Ako ste višegodišnji pušač, morate pažljivo pratiti svoje zdravlje. Pušenje može biti štetno za skoro svaki deo vašeg tela. Ljudi koji puše mogu biti podložniji zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak pluća. Njegovi neželjeni efekti možda neće biti trenutni, ali redovni medicinski testovi mogu pomoći pušačima da ostanu svesni i da na vreme odreaguju ukoliko se pojavi problem.

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je pušač, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Povodom Svetskog dana bez duvana, koji se obeležava 31. maja, pričamo vam o važnim medicinskim testovima za pušače.

Zašto je pušenje loše za zdravlje?

Pušenje nije dobro za vaše zdravlje jer oslobađa štetne hemikalije i toksine u naša tela, što dovodi do širokog spektra ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nekoliko zdravstvenih problema kao što su hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP), rak pluća, kardiovaskularni problemi, moždani udar povezani su sa pušenjem, kaže stručnjak za preventivnu zdravstvenu zaštitu dr Apurrva Savant. Takođe narušava imuni sistem, čineći ljude podložnijim infekcijama.

Pušenje nije dobro za vaše zdravlje jer oslobađa štetne hemikalije i toksine u naša tela
Pušenje nije dobro za vaše zdravlje jer oslobađa štetne hemikalije i toksine u naša telafoto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obeležava 31. maj kao Svetski dan bez duvana

Koji su medicinski testovi za pušače?

Pušači treba da razmotre redovno i višestruke medicinske testove kako bi razumeli uticaj pušenja na njihovo zdravlje i otkrili sve rane znake bolesti. Ovi testovi uključuju:

Spirometrija

Ovaj test meri funkciju pluća određivanjem količine vazduha koju osoba može da izdahne nakon dubokog udaha i koliko brzo može da izdahne.

Tokom testa, potrebno je da udišete u nastavak za usta koji je povezan sa spirometrom. Za ovaj test nije potrebna posebna priprema, a uglavnom traje oko 15 minuta. Pomaže u otkrivanju nekoliko stanja poput hronične opstruktivne bolesti pluća. Ako ste pušač, uradite test jednom u šest meseci.

Rendgen grudnog koša

Pruža slike pluća i grudnog koša i pomaže u otkrivanju abnormalnosti kao što su infekcije pluća, hronična stanja pluća ili rak pluća. Od vas će se tražiti da uklonite sve metalne predmete pre rendgenskog snimka. Ovo traje samo nekoliko minuta. To bi trebalo da se radi jednom godišnje, kaže stručnjak.

Pruža slike pluća i grudnog koša i pomaže u otkrivanju abnormalnosti
Pruža slike pluća i grudnog koša i pomaže u otkrivanju abnormalnosti foto: Shutterstock

Duvanski dim sadrži 7.000 sastojaka, od čega je 250 toksično, a 70 kancerogeno.

Testovi za dijabetes

Pojedinci koji imaju naviku da puše imaju 30 do 40 posto veće šanse da razviju dijabetes tipa 2 nego nepušači, prema Upravi za hranu i lekove Sjedinjenih Država.

Test za dijabetes se radi putem uzorka krvi u dijagnostičkoj laboratoriji. Za testiranje na dijabetes potrebno je 10 do 11 sati gladovanja. Nivo glukoze u krvi natašte meri vaš šećer u krvi kada niste jeli 10 sati. Nakon toga, postoji oralna tolerancija glukoze za merenje nivoa šećera u krvi nakon što konzumirate tečnost šećera. Uradite test jednom godišnje.

CT skeniranje

- CT skeniranje pruža detaljne slike poprečnog preseka nečijih pluća i osetljivije su od rendgenskih snimaka grudnog koša u otkrivanju ranog raka pluća, kaže dr Savant. Od vas će biti zatraženo da legnete na sto koji se uvlači u CT skener.

Elektrokardiogram

Ovo beleži električnu aktivnost srca i koristi se za otkrivanje srčanih oboljenja. Pri tome se elektrode postavljaju na grudi, ruke i noge pacijenta. Za test koji traje samo oko 5 do 10 minuta nije potrebna posebna priprema. Pušači bi trebalo da rade ovaj test jednom godišnje.

Test vitamina D

Izloženost aktivnom i pasivnom pušenju bila je povezana sa povećanim rizikom od nedostatka vitamina D kod učesnika tokom studije iz 2022. objavljene u Environmental Science and Pollution Research.

Test na vitamin D je test krvi koji nije natašte koji se može uraditi u bilo kom dijagnostičkom centru. Može se jednom godišnje, kaže stručnjak.

vitamin D
foto: Shutterstock

Ovi medicinski testovi pružaju kritične informacije o funkciji pluća, prisustvu plućnih bolesti kao što su HOBP i rak pluća, i kardiovaskularnom zdravlju. Rano otkrivanje je veoma važno.

Prenela: N.R.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track