Prljave glave tuša sadrže opasne bakterije: Ako ih ne čistite redovno rizikujete da dobijete ozbiljne bolesti
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

Prljave glave tuša sadrže opasne bakterije: Ako ih ne čistite redovno rizikujete da dobijete ozbiljne bolesti

Zdravlje -

Glave tuša mogu brzo postati leglo bakterija ako se ne čiste redovno. Istraživanje koje je sproveo "Trade Plumbing" pokazalo je da prljave glave tuša mogu sadržati štetne bakterije i izazvati razne bolesti.

Prljave glave tuša mogu da sadrže četiri vrste bakterija koje mogu izazvati različite zdravstvene probleme

Najčešće su pronalazili gljivice, koje mogu izazvati očne bolesti poput blefaritisa, a u retkim slučajevima i gubitak vida.

Takođe su pronašli bakteriju malasseziastricta, koja dovodi do infekcija skalpa, kao i pseudomonas aeruginosa, što može dovesti do infekcija uha.

Međutim, bakterija legionela je najzabrinjavajuća. Iako je retka, o njoj treba voditi računa jer može izazvati legionarsku bolest, tešku vrstu upale pluća. Ali bakterije legionele češće se mogu naći u javnim objektima, kao što su bazeni ili hoteli, nego u kući.

čistite glavu tuša zbog razvoja bakterija i kamenca
čistite glavu tuša zbog razvoja bakterija i kamencafoto: Shutterstock

Vodoinstalaterski stručnjak, Piter Klejton, dodao je da nije važno samo očistiti glavu tuša iz zdravstvenih razloga, već čišćenjem poboljšavate i kvalitet tuša.

- Nagomilavanje kamenca na glavi tuša može ometati protok vode i dovesti do lošeg i nezadovoljavajućeg iskustva tuširanja. To posebno važi za one koji žive u područjima sa tvrdom vodom zbog visokog sadržaja minerala, rekao je on.

Prenela: N.R.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track