5 kućnih tretmana koji ublažavaju tegobe kod uraslih noktiju: Ovo su znaci da treba da posetite lekara
Foto: Shutterstock

KORISNI SAVETI

5 kućnih tretmana koji ublažavaju tegobe kod uraslih noktiju: Ovo su znaci da treba da posetite lekara

Zdravlje -

Urasli nokti izazivaju bol, crvenilo i otok. Kućni preparati i medicinski tretmani mogu da pomognu u ublažavanju simptoma i sprečavanju budućih infekcija.

Urasli nokti su relativno čest problem, posebno za ljude koji nose obuću koja je preuska ili ne dozvoljava stopalima da dišu. Oko 20 procenata ljudi suoči se sa uraslim noktom u nekom trenutku svog života.

Postoji mnogo tretmana za ovaj problem, u rasponu od kućnih lekova do operacije. U većini slučajeva urastao nokat možete da sanirate sami kod kuće, ali ako je nokat inficiran ili izaziva jak bol, trebalo bi da posetite lekara.

Šta uzrokuje urastanje noktiju na nogama?

Urasli nokat se dešava kada se ugao ili ivica nokta na nozi zakrivi i uraste u okolno tkivo. Ovo može da izazove bol, crvenilo i otok. Stanje je podjednako često i kod muškaraca i kod žena.

Uobičajeni uzroci uraslih noktiju su:

Da biste sprečili infekciju, važno je lečiti problem čim se pojavi. Lakši slučajevi zahtevaju jednostavniji tretman sredstvima koja se bez recepta mogu kupiti u apoteci ili domaćim eliksirima, dok je u ozbiljnim slučajevima možda potrebna hirurška intervencija.

nokte ne secite pod uglom, več ravno
nokte ne secite pod uglom, več ravnofoto: Profimedia

Pet tretmana kod kuće koji ublažavaju simptome

Sledeći tretmani mogu da pomognu u ublažavanju bolova i oporavku uraslog nokta.

Potopite stopala u toplu vodu

Možete potopiti stopalo u toplu vodu sa blagom sapunicom do 20 minuta. Kastiljski sapun je dobra opcija. Dodavanje gorke soli u vodu doprinosi dodatnom olakšanju.

Potopite ih u jabukovo sirće

Jabukovo sirće je narodni melem za mnoge boljke, uključujući i urasli nokat. Veruje se da ima antiseptička, antiinflamatorna svojstva i sposobnost ublažavanja bolova.

Da biste isprobali ovo sredstvo, pripremite posudu tople vode u kombinaciji sa 1/4 šolje jabukovog sirćeta. Potopite obolelo stopalo do 20 minuta dnevno. Temeljno osušite stopalo nakon kupke.

po mogućstvu koristite organsko jabukovo sirće
po mogućstvu koristite organsko jabukovo sirće foto: Profimedia

Vata ili konac za zube

Neki stručnjaci preporučuju da male komadiće vate ili voskiranog konca za zube stavite ispod ivice uraslog nokta kako biste podstakli pravilan rast noktiju. Sa ovim se ne slažu svi doktori.

Prema Američkoj asocijaciji hirurga stopala i skočnog zgloba, stavljanje pamuka ispod noktiju može da poveća bol i omogući štetnim bakterijama da napreduju. Natapanje vate ili konca u alkohol pre nanošenja pomaže u smanjenju ovog rizika.

Nanesite antiseptičku mast

Korišćenje antiseptičke masti ili kreme može da podstakne zarastanje i smanji rizik od infekcije. Nanesite mast na zahvaćeni nokat prema uputstvima proizvođača, što je obično do tri puta dnevno.

antiseptičke masti ili kreme smanjuju rizik od infekcije
antiseptičke masti ili kreme smanjuju rizik od infekcijefoto: Shutterstock

Nosite udobnu obuću

Neodgovarajuća obuća je vodeći uzrok uraslih noktiju, te birajte cipele i čarape koje su vam taman, ali i dalje ostavljaju dovoljno prostora u ležištu za prste. Tokom procesa zarastanja izbegavajte zatvorenu obuću i nosite sandale što je više moguće kako biste ograničili pritisak na nokte na nogama. Leti je to barem lako.

Obratite se svom lekaru u vezi antibiotika

Vaš lekar može da vam prepiše oralne antibiotike za teže oblike infekcije nokta koja ne reaguje na druge lekove i tretmane. Antibiotici pomažu u smanjenju bolova i otoka, a istovremeno se bore protiv infekcije.

stopala, urasli nokti, nokti
foto: Shutterstock

Neki od znakova infekcije mogu da uključuju:

  • povećano crvenilo
  • pulsirajući bol
  • povećan otok
  • gnoj
  • toplota u zahvaćenom prstu i njegovoj okolini
  • neprijatan miris

Razmislite o uklanjanju noktiju

Ako se urasli nokat ne povlači pred domaćim preparatima, možda je potrebno delimično ili potpuno uklanjanje nokta.

U težim slučajevima, posebno onim koji se ponavljaju, lekar može da preporuči uklanjanje celog uraslog nokta. Ovo je poslednje sredstvo i potencijalno bolno rešenje koje može da poveća rizik od infekcije. Takođe povećava rizik od deformacije nokta koji ponovo raste.

Pažljivo se krećite da biste izbegli dodatni bol.
Pažljivo se krećite da biste izbegli dodatni bol.foto: Shutterstock

Kada posetiti doktora

Manji problemi sa stopalima poput uraslih noktiju mogu da izazovu ozbiljne komplikacije kod nekih ljudi. Posetite lekara ako imate urastao nokat i imate dijabetes ili neko drugo stanje koje uzrokuje lošu cirkulaciju, ili ako imate oslabljen imuni sistem.

Prenela: N.R.

Izvor: Healthline.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track